Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

ALMANYA’DA KADIN ÇALIŞANLA ERKEK ÇALIŞAN ARASINDA 1.190 EURO GELİR UÇURUMU

ALMANYA’DA KADIN ÇALIŞANLA ERKEK ÇALIŞAN ARASINDA 1.190 EURO GELİR UÇURUMU
REKLAM ALANI
27.05.2021
A+
A-

Almanya’da kadınlarla erkekler arasındaki gelir uçurumu tüm siyasi tartışmalara rağmen artmaya devam etti. Alt gelir gruplarında kadınların oranı yüksekken yüksek gelirliler arasında erkeklerin hakimiyeti göze çarpıyor.

Almanya’da erkeklerle kadınlar arasındaki gelir eşitsizliğiyle ilgili yıllardır süren tartışmalara rağmen uçurum kadınların aleyhine büyümeye devam ediyor. Alman Federal İstatistik Dairesi’nin açıkladığı son verilere göre erkekler ortalama olarak kadınlara göre ayda brüt 1.192 Euro daha fazla kazanıyor. Sol Parti’nin Meclis’e verdiği soru önergesine yanıt olarak açıklanan rakamlar, gelir farkının dört yıl öncesine göre 4 Euro arttığını ortaya koyuyor. İstatistik Dairesi verilerine göre Almanya genelinde ortalama gelir ise 2 bin 766 Euro.

KADINLARIN SAYISI 802 BİN

Kadınla erkek arasındaki gelir uçurumu, gelir düzeyi arttıkça daha da belirginleşiyor. Aylık brüt geliri 5 bin 100 Euro ve üstünde olan 3.9 milyon kişinin yaklaşık 3.12 milyonu erkek iken kadınların sayısı 802 binde kaldı. Bu grupta erkeklerin oranı yüzde 79.5 oldu. Aylık brüt maaşı 12 bin 100 Euro ve üstünde olan yüksek gelirliler arasında erkeklerin oranı yüzde 87.3’e yükseliyor. Bu grupta 158 bin erkeğe karşılık sadece 23 bin kadın bulunuyor.

YÜZDE 68’i ORTALAMANIN ALTINDA

Alt gelir gruplarında kadınların oranı ise yükseliyor. Ortalama gelir olan 2 bin 766 euronun altında kazanan grupta kadınların oranı yüzde 60.1 olarak kaydedildi. Almanya’da çalışan toplam 18.3 milyon kadının yüzde 68’lik bölümünün ortalamanın altında gelir sahibi olduğu bildirildi. Sol Parti, söz konusu veriler ışığında devleti, kadınların yoğun olarak çalıştığı mesleklerde harekete geçmeye ve ücretlerin yükseltilmesini sağlamaya çağırdı. Partinin kadınlar ve gelir eşitliğiyle ilgili sözcüsü Eva von Angern, satış elemanı, eğitmen, bakıcı gibi kadınların yoğun olarak çalıştığı mesleklerde yapısal olarak az ücret verildiğine işaret ederek “Kadınlar emeklerinin karşılığını alamıyor. Gerçek anlamda eşitlik isteyenlerin ücret sorununu siyasetin odağına alması gerekir” diye konuştu.

PROF. DR. ABDURRAHİM VURAL-ALMANYA -ÖZEL HABER

REKLAM ALANI