Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Avrasya’daki en kapsamlı buluşması Tüyap’ta başladı

Avrasya’daki en kapsamlı buluşması Tüyap’ta başladı
REKLAM ALANI
13.12.2021
A+
A-

TÜYAP:  Madencilik sektörü 9. kez aynı çatı altında buluştu. Sektörün Avrasya’da düzenlenen en kapsamlı buluşması Maden Türkiye 2021, 9 Aralık tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı, Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Güven Önal, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle ve Tüyap Fuarcılık Grubu İcra Kurulu Başkanı Zeynep Ünal Öztop’un konuşmalarıyla kapılarını açtı.

KOSGEB ve Ticaret Bakanlığı destekleriyle düzenlenen fuar, yurt içinden ve yurt dışından nitelikli firmaların katılımı ile sektör profesyonellerini bir araya getirdi. 91 ülkeden aldığı ziyaretçi kaydı ile bu yıl da sektör profesyonellerinin tercihi olan fuar, Tüyap’ın geliştirdiği dijital çözümlerle etki alanını genişletecek. Katılımcı firmalar ve ziyaretçiler online iş ağı platformu Business Connect Programı üzerinden dijital ortamda fuar sırası ve sonrasında bir araya gelerek uzun soluklu iş birlikleri kurabilecek.

 

 

“Otomasyon ve temiz enerji devrimi madencilik sektörünü etkileyecek”

Açılışta yaptığı konuşmada geçmişte emek yoğun bir sektör olan madenciliğin otomasyon süreci ile makineleşmenin yoğun olduğu sektörlerden biri haline dönüştüğünü vurgulayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı, “Yerli teknoloji hamlesinde insansız maden projeleri başlatmamızın zamanı geliyor. Odaklanmamız gereken diğer konu da temiz enerjidir. Otomasyon ve temiz enerji devrimi yakın gelecekte madencilik sektörünü etkileyecek 2 önemli unsur olacaktır” dedi. Kalaycı şunları söyledi: “Madenciliğin istihdam yaratma potansiyeli güçlüdür, işsizliği önleyen, göçe engel olan bir sektördür. Sanayiye, tarıma, enerjiye girdi sağlayan madenciliğin etkin bir planlama ve denetimle yapılması gerekir. Sektörün GSMH içerisindeki payı maalesef yüzde 1’ler civarında… Bu oranı artırmak zorundayız. Madenlerimizi ‘Önce insan, sonra çevre ve madencilik’ parolasıyla işletmeye alıp hammadde şeklinde ihraç etmek yerine, ürüne dönüştürmek temel yaklaşımımız olmalıdır. Sektörün pandemi ile birlikte otomasyon ve temiz enerji devrimine odaklanması gerekiyor. Daha fazla maden üretimi için daha az insan daha fazla makinenin öne çıktığını görüyoruz. Dünyada insansız maden vizyonlarına rastlıyoruz. Bu sürecin farklı aşamalarıyla gelişimini sürdürdüğünü görüyoruz. OSB kümeleşmesi, önemli üniversiteler ve mekatronik bölümleriyle verimli çalışmalar yapmamız şart. İşçi başına üretimi artırırken makineyi daha çok çalıştırmayı planlamalıyız. Bunu madenlerde dijitalleşme ve otomasyon stratejisi olarak görmeliyiz. Madencilikle otomasyonu birleştirmeli, temiz enerjiye odaklanmalıyız. Temiz enerji devrimi ile birlikte birçok madeni daha çok üretmek zorunda kalacağız. Bakır, alüminyum, lityum ve diğer emtiayı 20- 30 kat fazla üretmemiz gerekecek. Bu konuları bu tür organizasyonlara işlememiz gerekiyor.”

 

“Türkiye, Avrasya bölgesinin ticaret merkezi olma konumunu güçlendirdi”

Madencilik sektörünün temsilcilerini 9’uncu kez aynı çatı altında buluşturmaktan büyük bir mutluluk duyduklarını belirten Tüyap Fuarcılık Grubu İcra Kurulu Başkanı Zeynep Ünal Öztop, “Tüyap ailesi olarak 500’ü aşkın ekip arkadaşımız, 42 yıllık deneyimimiz ve iş birliği yaptığımız meslek örgütlerinin desteğiyle pandemide yaşanan zorlukları aşmayı başardık. Ağustos ayından bu yana fuar takvimimizde hiçbir aksama olmadan 27 fuara ev sahipliği yaptık. Fuarcılık sektörü küresel fuarcılık endüstrisiyle kıyaslandığında özellikle Avrupa Birliği ülkelerine göre hızla toparlandı. Fuarlarımızla Türkiye’nin Avrasya bölgesinin önde gelen ticaret merkezi olma konumunu koruduğunu hatta daha da güçlendiğini gözlemledik. Bugün madencilik sektörünün temsilcilerinin heyecanla beklediği fuarımızda 27 ülkeden 529 katılımcı firma ve firma temsilciliğini ağırlıyoruz. 2018 yılındaki fuarda bu sayı 448’di. Ziyaretçi kaydı alınan ülkelerimiz 69’dan bu sene yüzde 24 oranında artarak 91’e ulaştı. Fuarımız gerek firma çeşitliliği gerekse temas kurduğu coğrafi çeşitlilikte istikrarlı büyümesini sürdürüyor. Bu yıl geçtiğimiz yıllardan farklı olarak Business Connect Programımız ile fuarımızın etki alanını daha da genişleteceğiz. Tüm bu veriler 4 gün süresince küresel madencilik sektörünün kalbinin fuarımızda atacağını gösteriyor. Tüyap olarak alacağımız başarılı sonuçların şimdiden haklı gururunu yaşıyoruz” dedi.

 

“Fuarlarımız ihracatımıza sürdürebilirlik kazandıracak”

Pandemiyle geçen 2020’nin ardından 2021’in ihracattaki başarısıyla ekonomi için unutulmaz bir dönem yaşattığına dikkat çeken TİM Başkanı İsmail Gülle, “Bu dönemde ihracat rekorları kırarak 2021’i unutulmaz hale getirdik. İhracat ailesi Türkiye’nin umudu ve gururu oldu. Türkiye üretimini ve ihracatını aksatmamanın karşılığını aldı. Kasım ayında 21,5 milyar dolarlık rakamlara ulaştık. Elde ettiğimiz son rakamlarla ihracat seviyemizin 25 milyar dolar seviyesinde olduğunu gördük. Bunu sürdürülebilir kılmamız ülkemiz için çok önemli. 2026’da 300 milyar dolarlık hedef koymuştuk. Göstergeler bunu 2025’e çekeceğimizi gösteriyor. Bu başarıyı devam ettirmek de Maden Türkiye Fuarı gibi fuarlarımızla olacak. Fiziki fuarlarımızın yanı sıra fuarlarımızda yapılan dijital uygulamalarımızla da bu süreci devam ettireceğiz. Madencilikte oldukça zengin bir ülkeyiz. 90 maden zenginliğinin 60’ına sahibiz. Bu madenlerimizi daha zengin bir şekilde işleyerek katma değerli ürüne dönüştürdüğümüzde ihracatımızı da destekleyeceğiz. Mermerde dünya 4’üncüsü bir ülke olarak katma değeri artırarak ihracat faaliyetlerimizi sürdürmeliyiz. Artık madencilikte en önemli şey milyonlarca tonluk ihracatımızın kilogram değerini artırmak. 1,45 dolar olan kilogram değerini 2 dolara çıkardığımızda yıllık 300 milyar dolarlık rakama ulaşıyoruz. Madencilik fuarının bu hedefimize bizi ulaştıracağına inanıyoruz” dedi.

 

“Madencilik sektörüne açılım getirecek”

Maden Türkiye 2021 Fuarı’nın katılımcı ve ziyaretçi sayılarının yanı sıra coğrafi çeşitliliğini artırarak gelişimini başarıyla sürdürdüğünü vurgulayan Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Güven Önal, “Bugün pandemi koşullarına rağmen katılımcı sayısı yüksek bir fuarla karşı karşıyayız. Dövizdeki yükseliş madencilik faaliyetlerine daha çok önem vermemizi gerektiriyor. Kendi kaynaklarımızı harekete geçirmek zorundayız. Bu açıdan fuarın madencilik faaliyetlerine büyük bir açılım getireceğine inanıyorum.”

 

İş bağlantılarının buluşma noktası

Sektör paydaşları, üreticiler, sivil toplum kuruluşları, ilgili bakanlık ve bağlıları, üniversiteler, sektörel basın ve profesyonel ziyaretçileri bir araya getiren Maden Türkiye 2021 Fuarı, pek çok açıdan katılımcı ve ziyaretçilerine avantajlar sunacak. Gerçekleştiği her yıl ziyaretçi ve katılımcı sayısını istikrarlı bir şekilde artıran fuar, bu sene katılımcı ve ziyaretçileri dijital teknolojinin gücüyle tanıştıracak. Tüyap’ın geliştirdiği dijital çözümlerle katılımcı firmalar ve ziyaretçilerin online iş ağı platformu Business Connect Programı üzerinden dijital ortamda da bir araya geleceği fuar, 12 Aralık Pazar günü saat 17.00’ye kadar ziyaret edilebilecek.

 

Ziyaretçi ve katılımcı sayılarında istikrarlı artış

Sektör paydaşları, üreticiler, sivil toplum kuruluşları, ilgili bakanlık ve bağlıları, üniversiteler, sektörel basın ve profesyonel ziyaretçileri bir araya getiren Maden Türkiye Fuarı, her sene ziyaretçi ve katılımcı sayısını istikrarlı bir şekilde artırıyor. Bir önceki fuarda 33 ülkeden 448 katılımcı firma, 69 ülkeden 762 yabancı olmak üzere toplam 11.082 ziyaretçi ve Azerbaycan, Bulgaristan, Kazakistan, Kuzey Makedonya, Gana, Nijerya, İran, Suudi Arabistan’dan gelen alım heyetleri ağırlandı. Yer üstü ve yer altı madenciliğin ihtiyaç duyduğu tüm makine ve ekipmanların, sarf malzemelerin, yardımcı malzemelerin ve hizmetlerin en yeni teknolojilerinin sergilendiği, tüm katılımcı ve ziyaretçilerinin memnun olduğu fuar, aynı yıl katılımcı sayısında %14, ziyaretçi sayısında %17 artış elde etti. Bu seneki fuarda da hem katılımcı hem de ziyaretçi sayılarında istikrarlı artışın sürmesi bekleniyor.

 

Görüşmeler fuar sonrasında da sürecek

Tüyap tarafından geliştirilen Business Connect Programı üzerinden fuar öncesinde görüşmelerini başlatan katılımcılar, böylece fuar sırasında yapacakları verimli iş görüşmeleri için altyapı oluşturma şansı elde etti. Fuar sonrasında 13-17 Aralık tarihleri arasında eşleşen katılımcı ve ziyaretçiler, Business Connect Programı üzerinden online veya yüz yüze toplantı yapabilecekler.

 

Güvenli fuar ortamı

Düzenlediği fuarlar aracılığıyla savunmadan ambalaja, tarımdan inşaat sektörüne kadar çok sayıda sektörün gelişimine yön veren Tüyap, her fuarda uyguladığı COVID-19 tedbirlerini Maden Türkiye 2021’de de titizlikle uygulayacak. Türk Standartları Enstitüsü COVID-19 Güvenli Hizmet Belgesi’ni alan ilk fuar merkezi olarak aldığı tedbirlerle katılımcı ve ziyaretçilerine güvenli fuar ortamı yaratacak.

 

TÜYAP Hakkında: Tüyap, Türkiye’nin ilk fuarcılık şirketi olarak 1979’da Bülent Ünal tarafından kuruldu. Türkiye’de fuarcılığın gelişiminin öncüsü olan Tüyap Fuarcılık Grubu kuruluşundan bugüne kadar yurt içinde 1.801, yurt dışında ise 39 ülkede 197 fuar gerçekleştirdi. Geride bıraktığı 42 yılda Tüyap, 127 ülkeden 331 bin 643 firmaya hizmet verdi ve düzenlediği fuarlarda 213 ülkeden 66 milyon 255 bin 558 ziyaretçiyi ağırladı. Çin, Rusya ve Afrika’da ilk Türk ihraç ürünleri fuarlarını organize eden şirket, halen yılda ortalama 10 yurt dışı fuara Türk milli katılımı organize ediyor. Türkiye’de kendi fuar merkezine sahip tek özel sektör fuarcılık kuruluşu olan Tüyap, profesyonel kadrosu ve 100’ü aşkın meslek örgütü ile uzun vadeli iş birlikleri yaparak, Türkiye’de sahip olduğu ve işlettiği 7 fuar merkezi ve 4 ülkede sahip olduğu uluslararası ofisi ile düzenli ihtisas fuarları gerçekleştiriyor. İstanbul Büyükçekmece’de yer alan Tüyap Fuar Merkezi, 120.000 metrekare kapalı, 25.000 metrekare açık olmak üzere, toplam 145.000 metrekarelik alanıyla dünyanın dev buluşmalarına sahne oluyor. Yeni dönemde ‘ticaret için önce sağlık’ mottosuyla fuarlarını düzenleyen Tüyap, Türk Standartları Enstitüsü’nün Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Belgelendirme Programı şartlarını yerine getirerek TSE Covid-19 Güvenli Hizmet Belgesi almaya hak kazanan ilk fuarcılık şirketi olmanın sorumluluğuyla, dijital olanaklarını da seferber ederek hibrit fuarlar düzenlemeyi sürdürüyor.

Detaylı bilgi için…

REKLAM ALANI