Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Azerbaycan-Kazakistan Devletlerarası Yüksek Konseyi’nin ilk toplantısı yapıldı

Azerbaycan-Kazakistan Devletlerarası Yüksek Konseyi’nin ilk toplantısı yapıldı
REKLAM ALANI
12.03.2024
A+
A-

Azerbaycan-Kazakistan Devletlerarası Yüksek Konseyi’nin ilk toplantısı yapıldı
2024,
Azerbaycan-Kazakistan Devletlerarası Yüksek Konseyi’nin ilk toplantısı yapıldı
11 Mart’ta Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Kasım-Jomart Tokayev’in katılımıyla Azerbaycan-Kazakistan Devletlerarası Yüksek Konseyi’nin ilk toplantısı gerçekleştirildi.

 

 

 

Toplantıda konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev şunları söyledi:

– Sevgili Kasım-Jomart Kemelevich.

Değerli misafirler.

Sevgili arkadaşlar.

Bir kez daha sizi Azerbaycan’a içtenlikle selamlıyorum. Şimdi çok ilginç bir sohbet gerçekleştirdik, ikili ve bölgesel gündemdeki pek çok konuyu ele aldık. Şu anda Eyaletlerarası Konseyin ilk oturumuna başlıyoruz. Konseyin kurulması kararı başlı başına tarihi bir karardır. Bu, ilişkilerimizin yüksek seviyesini ve her iki tarafın karşılıklı işbirliği potansiyelini güçlendirme arzusunu bir kez daha kanıtlıyor. Ziyaretin ve Eyaletlerarası Konsey toplantısının sonuçlarının birçok durumda ilişkilerimizin gelecekteki gündemini belirleyeceğine inanıyoruz.

 

 

 

 

 

Kazakistan ve Azerbaycan iki kardeş devlettir. Halklarımız, sosyal ve siyasi oluşumu ne olursa olsun, yüzyıllar boyunca barış, kardeşlik ve işbirliği koşullarında yaşamaktadır. İki bağımsız devlet olarak, 30 yılı aşkın süredir hem uluslararası yapılarda hem de ikili formatta aktif etkileşim içindeler. Son dönemde karşılıklı ziyaretlerimizin dinamikleri oldukça aydınlatıcı ve ilişkilere yeni bir dinamizm kazandırıldığını gösteriyor.

Kazakistan’ın başarısı bizi mutlu ediyor. Sizi ve tüm kardeş Kazakistan halkını, sosyo-ekonomik kalkınma ve yenilikçi ilerlemedeki büyük başarılardan dolayı tebrik etmek istiyorum. Kazakistan’ın ekonomik gelişimi ve gayri safi yurtiçi hasılanın büyümesi, doğru ve iyi düşünülmüş bir ekonomi politikasının göstergesidir. Ayrıca ülkenin modernleşmesine, ekonominin çeşitlendirilmesine yönelik reformlarınızı da tam olarak destekliyoruz ve şimdiden birçok başarıya imza attık.

Bugün bölgesel konuları detaylı olarak ele aldık. Kasım-Jomart Kemelevich’e Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış müzakereleri süreci hakkında bilgi verdim ve bu sürecin barış anlaşmasının imzalanmasıyla ve tarihimizin bu ağır ve karanlık sayfasının çevrilmesiyle sona ermesini umduğumu ifade ettim.

Bizi birleştiren projeleri de detaylı olarak konuştuk. Karabağ’ın yeniden inşasında kardeşçe yardımlarından, yani Kazak halkının Azerbaycan halkına armağan edilmesinden ve Cumhurbaşkanı Tokayev’in girişimiyle Fuzuli şehrinde Kurmangazy adını taşıyan Çocuk Yaratıcı Merkezi’nden dolayı Kazakistan Cumhurbaşkanına şükranlarımı sundum. . Dostluğumuzun merkezi olacak bu Merkezin açılışını yarın gerçekleştireceğiz.

Azerbaycan’ın egemenliğinin restorasyonu konusunda söylediğimiz dayanışma sözlerine minnettarız. Elbette Azerbaycan’da herkesin Kazakistan’ın bizim güvenilir dostumuz ve müttefikimiz olduğunu bildiğini düşünüyorum.

Bugün gündemimizde pek çok konu var. Heyet üyelerimize ulaştırma-lojistik, enerji, dijitalleşme ve insani işbirliği alanlarındaki konuları netleştirme sözü vereceğiz. Her yönde çalışmalar başarıyla yürütülüyor. Geçtiğimiz günlerde Astana’da düzenlenen Hükümetlerarası Komisyon toplantısı devlet ziyaretinizin hazırlık niteliğindeydi. İçerik olarak zenginleştirmek ve daha sonra gerçekleştirilmelerinin kontrolünü kolaylaştırmak için bu geziye çok ciddi hazırlanıyorduk. Uygun atamalar yapacağımızı ve anlaşmalarımızın nasıl uygulandığına ilişkin düzenli güncellemeler alacağımızı düşünüyorum.

Sevgili Kasım-Jomart Kemelevich, tekrar hoş geldiniz. Sizi Azerbaycan’da gördüğüme çok sevindim.

xxx

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım-Jomart Tokayev şunları söyledi:

– İlham Haydar oğlu, Kazakistan’a söylediğiniz güzel sözler için teşekkür ederiz. Öncelikle bize gösterilen konukseverlik için en içten şükranlarımı sunuyorum ve bu fırsatı değerlendirerek, başkanlık seçimlerinde elde ettiğiniz son derece ikna edici zaferden dolayı sizi bir kez daha tebrik etmek istiyorum. Bu zafer, stratejik rotanıza olan yüksek güvenin ve milli desteğin göstergesidir. Siz Azerbaycan halkının herkes tarafından kabul edilen liderisiniz ve uluslararası alanda da aynen bu şekilde kabulleniyorsunuz.

Aynı zamanda, sizin de haklı olarak belirttiğiniz gibi, Azerbaycan’ın tarihi zaferinden ve toprakları üzerindeki egemenliğinin yeniden tesis edilmesinden dolayı içtenlikle sevinç duyuyoruz. Bu Zafer esasen tarihidir ve şüphesiz hem Azerbaycan hem de dünya tarihinin yıllık sayfalarına girecektir.

Kazakistan-Azerbaycan ilişkilerine ilişkin olarak ilk kez Devletlerarası Yüksek Konsey toplantısını gerçekleştiriyoruz. Genel olarak bu aynı zamanda tarihi bir olaydır. Şu anda ekonomik-ticari ve yatırım iş birliğimizle, uluslararası arenadaki ortak faaliyetimizle ilgili hemen hemen tüm konuları detaylı bir şekilde tartıştık ve ortak sonuçlara ulaştık. Bu, Kazakistan ve Azerbaycan’ın gerçekten stratejik ortak, müttefik devletler olduğunu gösteriyor. İşte işbirliğimizde yaşananların önemli sırrı. Beklentiler çok iyi ve elbette hükümetler bugün varılan anlaşmaların imzalanmış belgeler ve anlaşmalar şeklinde uygulanmasıyla ilgilenecek.

İşbirliği, etkileşim, temas düzeyi oldukça yüksek. Bugün Şangay İşbirliği Örgütü zirvesine, Orta Asya Devletleri liderlerinin istişare toplantısına planlı veya planlı katılımınızdan bahsettik.

Türk Devletleri Teşkilatı liderlerinin gayri resmi zirvesine katılma davetini büyük umut ve şükranla kabul ediyorum. Elbette COP29 zirvesi Azerbaycan devletinin ve genel olarak diplomasisinin tarihi bir başarısıdır. Zirve, mevcut iklim sorunlarının çözümü açısından olduğu kadar bu alanda küresel iş birliği açısından da büyük önem taşıyor. Hiç şüphe yok ki Bakü bu görevin üstesinden gelecektir. Dubai’deki COP28 zirvesine katıldık ve bunun gerçekten çok önemli bir forum olduğunu gördük. Böylesine önemli bir küresel forumun mekânı olarak Bakü’nün seçilmesinden memnuniyet duyuyoruz.

Kazakistan ve Azerbaycan’ın Hazar Denizi’nde komşu ülkeler olduğunu ve bunun elbette karşılıklı ilişkilerimize özel bir nitelik kazandırdığını konuştuk. 2020 yılından bu yana Kazakistan ile Azerbaycan arasındaki mal cirosu beş kat arttı. Elbette mutlak rakamlar o kadar büyük bir etki yaratmayabilir. Bu alandaki çalışmalara devam edilmelidir. Ülkelerimiz büyük bir ekonomik potansiyele sahip ve bundan sonraki başarıların da çok uzakta olmadığını düşünüyorum. Bugün petrol ve gazın yanı sıra ulaştırma ve lojistikten dijitalleşme konularına kadar çeşitli konuları konuştuk.

Uluslararası arenada başarılı bir işbirliği içinde olmamızdan memnuniyet duyuyorum. İster Birleşmiş Milletler’de ister diğer uluslararası kuruluşlarda olsun, delegasyonlarımız başarılı bir şekilde etkileşim halindedir. Bu çizginin devam edeceğini düşünüyorum.

Kutsal şehirler olan Türkistan ve Şuşa ile Uralsk ve Mingeçevir, Çimkent ve Gence arasındaki kardeşlik ilişkilerine olumlu bir bakış açısıyla değinmek istiyorum.

Genel olarak ülkelerimiz arasındaki kültürel ilişkilere de çok önem veriyorum. Bu, milletlerimizin yakınlaşması açısından çok önemlidir. Ahmet Baytursınov’un anısını yaşatmak ve Sumgayıt’ta onun adını taşıyan bir cadde açmak, Haydar Aliyev’in adını Astana’da yaşatmak ülkelerimiz için de anlamlıydı, teşekkür ediyoruz.

Geçtiğimiz yıl Azerbaycan’da Kültür Günleri büyük bir başarıyla gerçekleştirildi ve sizin de söylediğiniz gibi yarın Fuzuli şehrinde Kurmangazi adını taşıyan Çocuk Yaratıcılık Merkezi’nin açılışını yapacağız. Bu, karşılıklı faaliyetimizin ve işbirliğimizin bir sembolü olacaktır.

Ekleyecek başka bir şey yok, dedikleri gibi, çünkü aslında işbirliğimizin gündemindeki tüm konuları zaten konuştuk. Konsey toplantısına başlamamızı öneriyorum.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev:

– Kasım-Jomart Kemelevich, çok teşekkür ederim. Zaten gündemimizde birçok madde var. Ekonomik-ticari ve yatırım işbirliğinin geliştirilmesi, petrol ve gaz alanında işbirliği, yenilenebilir enerji kaynakları, ulaştırma-lojistik, dijital iletişim ile kültürel ve insani alanlarda işbirliği.

Büyük video
Büyük boyutlu görseller
TÜM YAZILAR
HABERLER
BELGELER
VİDEOLAR
RESİMLER

kaynak:https://president.az/az/articles/view/65296

 

 

REKLAM ALANI