Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov, Dost ülke İsrail’in sıcak ilişkileri

Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov, Dost ülke İsrail’in sıcak ilişkileri
REKLAM ALANI

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN
Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov,  “Dost ülke İsrail’in sıcak ilişkileri, Azerbaycan’ın ülkemizdeki Yahudilere gösterdiği ilginin bir sonucudur”  diye söyledi.

Memmedov , “Azerbaycan’da Yahudiler her zaman devletimiz tarafından ilgi görmüştür. Azerbaycan hoşgörülü aynı zamanda, çok kültürlü bir ülkedir. Azerbaycan, İsrail ve Yahudi halkı için yeni bir dost değil. Tabii ki, bu dostluklar yüzyıllar öncesine dayanmakta.

Ülkedeki Kırmızı kasaba bölgesinin İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri dışındaki en büyük Yahudi kasabası olması tesadüf değil.

Ülkede Birinci Karabağ Savaşı sırasında şehitlik zirvesine yükselen, hem Yahudi, hem de Müslüman ritüelleri ile defn edilen Albert Agarunov’u tanımayan kimse yok. Azerbaycan topraklarının bütünlüğü için yapılan savaşlarda kahramanca ölen bir dağ Yahudisi olan Albert Agarunov’un ülkenin en yüksek ödülü olan Milli Kahraman unvanını aldığını ve Bakü’de bir sokağa onun adını verdiğini, onuruna heykel dikildiğini yahudiler her zaman gururla kutlarlar.

Böyleki, İsrail Diaspora İşleri Bakanı Omer Yankeleviç , “Azerbaycan’daki Yahudi cemaatine gösterilen ilgiden ve dini hoşgörüden çok memnun olduğunu söyledi.

Azerbaycan Cemaatinin İsrail’deki faaliyetlerine övgüde bulundu, Vatan Savaşı sırasında Azerbaycan’da yaşanan savaştan duyduğu derin üzüntüyü dile getirerek, sivillerin bombalanmasının ne anlama geldiğini tarihimizden bildiğimizi, bu zor zamanlarda dualarımız hep sizinledir ve hep yanındayız” – diye söyledi.

Avrupalı Yahudiler Bakü Dini Cemaati Başkanı Aleksander Şarovski, yaptığı tüm konuşmalarda her iki ülkenin de benim vatanım olduğunu ve buradaki hayatımızın çok güzel olduğunu söyledi. Bugün İsrail’in adil mücadelesinde Azerbaycan’ın yanında durması ve savunması çok önemli.

Vatan Savaşı sırasında İsrail’deki Azerbaycan Meclisi Başkanı Şirin Nexamiya, Azerbaycan’da Ermenistanın işlediği kanlı suçlar ve terör eylemlerinden ciddi şekilde endişe duyduklarını ve ülkemizin haklı konumunu İsrail toplumuna her zaman aktardıklarını söyledi.

O, aynı şekilde Azerbaycan devletinin Sinagog ve Yahudi okullarının faaliyetlerine gösterdiği özen ve ilginin tüm dünya için örnek bir model olduğunu kaydetti”.

Milletvekili , “Böylesine gurur verici haberlerin sonu yok. Bugün, kardeş İsrail ile ilgili bir başka haber ülkenin gündemini meşgul etti ve gurur, neşe ve gerçekten, minnettarlık duyguları gözlerimizi yaşartdı.
İsrailli bir kadın 55 yaşındaki kocasının göz korneasını Azerbaycanlı bir askere bağışladı.

İsrail devleti ve sağlık yetkilileri organların Azerbaycan’a getirilmesine izin verdi. Bu özveri neticesinde, Vatan Savaşı’na katılan qazimiz Arif Hacıyev görme kabiliyetine yeniden kavuşmuş bulundu. İsrail’den gelen doktorlar da gazilerimize gösterdikleri hizmet karşılığını da almaktan imtina ettiler.
İsrail-Azerbaycan işbirliği konusunda tanınmış bir uzman ve İsrail’deki Azerbaycan Evi’nin başkanı Arye Gut şöyle bildirmişti- “İsrail-Azerbaycan stratejik ortaklığı çeşitli seviyelerde yakın işbirliği ve ortaklık sayesinde gelişti.

İsrail-Azerbaycan ilişkileri stratejik ve askeri-teknik niteliğindedir ve en yüksek hükümetler arası ve devletler arası seviyelerde güven aynı zamanda sürekli karşılıklı diyalogla desteklenir.
Azerbaycan-İsrail ilişkilerinden bahsetmişken unutmamamız gereken önemli detaylardan biri de, İsrail’in Azerbaycan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerden biri olmasıdır”.

Bu bir gerçektir ki, başka hiçbir Avrasya ülkesinin İsrail ile Azerbaycan kadar yakın dostluk ilişkileri yoktur. Tabii ki, bu inkar edilemez bir gerçek. Bu gün, İsrail ile Azerbaycan arasındaki bu stratejik ortaklık, tarım, yüksek teknoloji, sağlık ve askeri-teknik ortaklık dahil olmak üzere ekonominin çeşitli sektörlerinde uygulanmaktadır. İsrail, bununla beraber, Azerbaycan petrolünün alıcılarından biridir. İsrail hükümetinin işgal altındaki Azerbaycan topraklarının muzaffer ordusu sayesinde kurtarılmasının ardından yüzlerce Azerbaycan askerimize ve gazimize sağladığı tıbbi yardımın yanı sıra, resmi yetkililer ve İsrailli şirketler bu bölgelere yatırım yapmakla çok ilgileniyorlar.

Bu, İsrail Devleti’nin Azerbaycan’a en büyük dostça desteğidir. Dost İsrail’in sıcak ilişkileri, Azerbaycan’ın ülkemizdeki Yahudilere gösterdiği ilginin bir sonucudur. Azerbaycan hem savaştan önce, hem de savaş sırasında dost İsrail’in desteğini her zaman hissetmiştir. İnşallah işgalden kurtardığımız topraklarımızda İsrail devleti ile devleti temsil eden şirketlerin ortaklığından istifade edecek ve bu ortaklıktan memnun kalacağız”  diye not etti.

Yaşasın Azerbaycan-İsrail dostluğu!

REKLAM ALANI