Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Başkan, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktörü Qu Dongyu ile görüştü

Başkan, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktörü Qu Dongyu ile görüştü
REKLAM ALANI
21.01.2024
A+
A-

 

 

Olaylar

Uluslararası topluluk

Başkan, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktörü Qu Dongyu ile görüştü

2024

Roma, İtalya

 

 

 

İtalya’ya resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Roma’daki genel merkezini ziyaret etti.

 

 

 

FAO Genel Direktörü Qu Dongyu ile yaptığı toplantıda Devlet Başkanı, küresel gıda güvenliğinin sağlanmasının ve tarımsal-endüstriyel kompleksin sürdürülebilir gelişiminin teşvik edilmesinin önemini vurguladı.

 

 

 

– Gıda kıtlığı küresel gündemin en acil sorunlarından biridir. Kazakistan bu sorunun çözümüne katkıda bulunmayı amaçlıyor. Ülkemiz tahıl ürünleri üretiminde lider ülkelerden biridir. Buğday ihracatının hacmi yaklaşık 6 milyon tona ulaşıyor. Tahıl ve un üretiminde ilk on büyük üretici arasındayız” diye belirtti Devlet Başkanı.

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı, Kazakistan’ın Örgüt ile işbirliğini genişletme konusundaki ilgisini doğruladı.

 

Kassym-Jomart Tokayev’in belirttiği gibi ülkemiz, tohum üretiminin iyileştirilmesi, tarımsal arazi bozulmasıyla mücadele, yeşil tarımın teşvik edilmesi, su ve toprak kaynaklarının akılcı ve verimli kullanılması konularında BM uzman desteğiyle ilgileniyor. Kazakistan, benzersiz yerel tarım ürünlerinin pazarlanması için sürdürülebilir üretim ve ticaret zincirleri geliştirmeyi amaçlayan FAO’nun “Tek Ülke, Tek Öncelikli Ürün” girişimine katılıyor. Devlet başkanı Qu Dongyu’ya Almatı limanının meyvelerini sundu.

 

 

 

 

– Kazakistan yaygın olarak elmanın doğduğu yer olarak bilinir. Aport elmaları ülkemizin en büyük metropolü olan Almatı civarında yetişmektedir. Bu çeşitliliği dünya pazarlarına taşımak için birlikte çalışmayı düşünüyoruz. Bu girişimin desteklenmesinde kişisel desteğinize güveniyorum” dedi Başkan.

 

 

 

Devlet başkanı ayrıca Uluslararası Aral Gölünü Kurtarma Fonu ve İslam Gıda Güvenliği Örgütü başkanı olarak ülkemizin önceliklerinden de bahsetti.

 

 

 

 

Kassym-Jomart Tokayev, FAO’ya Aral Havzası’nda arazi ıslahı ve su kaynakları yönetimine yönelik projelerin geliştirilmesini destekleme çağrısında bulundu. Ayrıca Kazakistan’da Orta Asya Örgütü’nün bir alt bölge ofisinin kurulmasını da önerdi.

 

 

 

 

Gıda ve Tarım Örgütü Genel Müdürü, Kazakistan’ın küresel gıda güvenliğinin sağlanmasında ve sadece bölgede değil tüm dünyada insani yardım sağlanmasında önemli rolüne dikkat çekti.

 

 

 

Sonuç olarak Başkan, FAO başkanına bu anlamlı sohbet için teşekkür etti ve kendisini yaklaşan Astana Uluslararası Forumu’na katılmaya davet etti.

 

 

 

Kassym-Jomart Tokayev de Onurlu Konuklar Kitabı’na unutulmaz bir giriş yaptı.

 

 

 

 

geri gelmek geri gelmek

kaynak:https://akorda.kz/ru/prezident-vstretilsya-s-generalnym-direktorom-prodovolstvennoy-i-selskohozyaystvennoy-organizacii-oon-fao-cyuy-dunyuem-1904729

 

 

 

REKLAM ALANI