Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

BERLİN’DE AŞIRI SAĞCI POLİSLERE KARŞI DERİN ŞORUŞTURMA BAŞLATILDI!

BERLİN’DE AŞIRI SAĞCI POLİSLERE KARŞI DERİN ŞORUŞTURMA BAŞLATILDI!
REKLAM ALANI
18.08.2021
A+
A-

BERLİN’DE AŞIRI SAĞCI POLİSLERE KARŞI DERİN ŞORUŞTURMA BAŞLATILDI!

Berlin Emniyeti’nde görevli aşırı sağcı polislere yönelik araştırmaların kapsamı genişletiliyor. Berlin Eyalet Parlamentosu İçişleri Komisyonu’nda soruları yanıtlayan İçişleri Senatörü Andreas Geisel (SPD), haklarında soruşturma yürütülen memurların, polisin sisteminden hangi verilere baktıklarının da kontrol edildiğini söyledi.

Frankfurt’ta yaşayan NSU’nun müdahil avukatlarından Seda Başay Yıldız’a yönelik tehditlerin polisin bilgisayarından alınan kişisel bilgilerle gerçekleştiğinin ortaya çıkması üzerine polis içinde yapılan araştırma Berlin’e kadar uzanmıştı. Berlin Emniyeti’nde görevli bazı polislerin chat gruplarında aşırı sağcı içerikler paylaştığının tespit edilmesi üzerine geniş çaplı araştırma ve disiplin soruşturması başlatıldı.

12 POLİS HAKKINDA SORUŞTURMA

Senatör Geisel, komisyonda şu ana kadar yapılan soruşturmayla ilgili olarak bilgi verdi. Geisel, şu anda 12 polis memuru hakkında cezai soruşturmanın yapıldığını kaydederken iki soruşturmanın da tamamlanarak savcılığa iletildiğini söyledi. Polisler hakkında disiplin cezası verilebileceği kaydedildi. Ayrıca altı polis hakkında da aşırı sağcı şüphesiyle disiplin soruşturmasının devam ettiği açıklandı.

KİMLERLER BAĞLANTILI

Öte yandan haklarında soruşturma yürütülen polislerin, şu ana kadar polisin bilgi bankasındaki hangi verileri kontrol ettiği ve hangi verileri sorguladığı da araştırılıyor. Berlin Kriminal Dairesi (LKA) ikinci başkanı Stefan Redlich, hakkında soruşturma yürütülen şüpheli polislerin kimlerle bağlantıları olduğunun da incelendiğini söyledi. Berlin Emniyeti’nde bu yıl bahar aylarında, aşırı sağcı polislerin araştırılması için ‘zentral’ adlı bir birim oluşturulmuştu. Komisyonda Sol Parti, soruşturmanın uzun sürdüğü ve geç davranıldığı yönünde eleştirilerde bulundu.

İNCELEME ÇOK UZUN SÜRDÜ

Hakkında aşırı sağcı olduğu gerekçesiyle soruşturma yürütülen polis memuru Detlef M.’nin cep telefonu geçen yıl nisan ayında ele geçirilse de aşırı sağcı ‘Die Eierköppe’ adlı chat grubunun yaklaşık bir yıl sonra 2021 Haziranı’nda ortaya çıkarıldığı eleştirisi yapıldı. LKA İkinci Başkanı Stefan Redlich ise yazışmaların incelenmesinin çok uzun sürdüğünü açıkladı. Redlich, “Dijital delil toplama polis için çok büyük bir meydan okuma” derken, 200 binden fazla SMS mesajı, 123 bin internet sayfası ve 32 bin fotoğraf verileriyle rehberde kayıtlı yüzlerce numara olduğu bilgisini verdi.

PROF. DR. ABDURRAHİM VURAL -ALMANYA

REKLAM ALANI