Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Barbaros Hayrettin Paşa Camii’nin açılışını gerçekleştirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Barbaros Hayrettin Paşa Camii’nin açılışını gerçekleştirdi
REKLAM ALANI
13.05.2023
A+
A-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Barbaros Hayrettin Paşa Camii’nin açılışını gerçekleştirdi

 

 

 

12.05.2023

 

 

Yazdır Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Barbaros Hayrettin Paşa Camii’nin açılışını gerçekleştirdi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da Barbaros Hayrettin Paşa Camii’nin açılışını gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Levent’te inşası tamamlanan Barbaros Hayrettin Paşa Camii’nin açılışındaki konuşmasına, “Bugün bizleri bir araya getiren, gönüllerimizi buluşturan yüce Allah’a hamdüsenalar ediyorum” sözleriyle başladı.

Açılışını yaptıkları caminin İstanbul ve ülke için hayırlara vesile olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu güzel eserin şehre kazandırılmasında emeği geçen işçisinden, memuruna, mimarına, ustasından, sanatçısına kadar herkese şahsı ve millet adına teşekkür etti.

 

 

 

Semtin adının Levent olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Acaba niye Levent? Çünkü Barbaros Hayrettin Paşa’nın askerleri neydi? Denizci olduğu için leventti. Ve bundan dolayı da semtin adı Levent olarak kaldı. Ve bizlere de sorduklarında, ‘Buraya Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin adı yakışır’ dedik. Kaptan-ı Derya buradan boğaza indi. Yani bugünkü Deniz Müzesi’nin olduğu yere buradan hareket etti” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gerçekten bu semt âdeta böyle bir camiye hasretti. Dedik ki, ‘Buraya bu camiimizi inşa edelim’ ve kısa zamanda da inşası gerçekleşti. 750 milyon Türk lirasına da bu bitirildi. Rabbim camimizin içinden cemaati, minarelerinden ezanı, kubbesinden Kur’an nidalarını eksik etmesin diyorum” ifadelerini kullandı.

Barbaros Hayrettin Paşa’nın, kardeşi Oruç Reis ile Osmanlı donanmasına tarihinin en büyük başarılarını yaşattığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Preveze Zaferi ile Akdeniz’i bir Türk gölü hâline getirmiştir. Barbaros Hayrettin Paşa’nın Kaptan-ı Deryalığı zamanında Osmanlı denizciliği gücünün zirvesine çıkmıştır. Ayrıca onun mektebinde yetişen denizciler yıllarca donanmamıza hizmet etmişlerdir” diye konuştu.

CUMHURİYET TARİHİNDE BİR İLK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türk denizciliğinin abidevi ismi, Kaptan-ı Derya” olarak andığı Barbaros Hayrettin Paşa’yı rahmet ve şükranla yâd ederek Allah’tan mekânını cennet, makamını ali eylemesini diledi.

Adını yaşatmak üzere inşa ettikleri Barbaros Hayrettin Paşa Camii’nin de hem onun mirasına hem de şehrin mimari ve kültürel dokusuna uygun bir eser olduğunu gördüklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, projeyle ilgili şu bilgileri verdi: “Projenin ana teması olarak Barbaros Hayrettin Paşa denizcilik temalarından yola çıkılmıştır. Tüm bezemeler, hat, tezyinat, minyatür çalışmalarında bu ana başlıklardan ilham alınmıştır. Camimize ait en muhteşem eserlerden biri çini mihrap olup, Cumhuriyet tarihinde ilk defa üretilmiştir. Camimizde 11 bin kişi kapasiteli kapalı alan, 9 bin kişi de yarı açık ve açık mekânlarda olmak üzere toplam 20 bin kişi aynı anda ibadet edebilecektir. 929 araçlık otoparkı, atölyeleri, kütüphanesi, çok amaçlı salonu, kafeteryasıyla her şey en ince detayına kadar düşünülmüş camimizin Beşiktaş’ta çok önemli bir ihtiyacı gidereceğine inanıyorum. Hatta Kâğıthane ve Beşiktaş, ortak alan da buna diyebiliriz.”

Projede emeği geçenleri tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Camimize sahip çıkan, namazlarıyla, dualarıyla, ilmi çalışmalarıyla bu eseri ihya ve imar eden tüm kardeşlerime, Diyanet İşleri Başkanlığı dâhil, burada yapılacak duaların, edilecek ibadetlerin Hak katında kabul ve karin olmasını niyaz ediyorum” diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın dua okuduğu açılışta, Cumhurbaşkanı Erdoğan, beraberindeki heyetle caminin açılış kurdelesini kesti.

Tüm Haberler

kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/147149/cumhurbaskani-erdogan-barbaros-hayrettin-pasa-camii-nin-acilisini-gerceklestirdi

 

 

 

 

REKLAM ALANI