Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, TMT Mücahitler Derneği Gazimağusa Şubesi heyetini kabul ederek görüştü

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, TMT Mücahitler Derneği Gazimağusa Şubesi heyetini kabul ederek görüştü
REKLAM ALANI
22.03.2024
A+
A-

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, TMT Mücahitler Derneği Gazimağusa Şubesi heyetini kabul ederek görüştü
2024

 

 

 

“Egemenliğimiz, devletimiz, Türkiye’nin garantörlüğü ve Türk askerinin buradaki varlığı… Bu dört kavramdan asla ödün vermeyiz”

 

facebook sharing buttontwitter sharing buttonlinkedin sharing buttonwhatsapp sharing buttonprint sharing button

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar kabulde yaptığı konuşmada, TMT’nin Kıbrıs Türkü için çok önemli bir teşkilat olduğunu dile getirdi.

Kıbrıs Türkü’ne yöneltilen baskılar ve çeşitli oyunlarla Kıbrıs Türkü’nü masaya oturtmaya çalışıldığına değinen Cumhurbaşkanı Tatar, BM Kişisel Temsilcisinin ortak zemin ararken önceki federasyon görüşmelerinde başarı elde edilmediğini, Rum tarafının hiçbir zaman Kıbrıs Türkü’nün egemenliğini kabul etmediğini göz önünde bulundurması gerektiğini söyledi. Rum tarafının AB’ye üye olması sonrası Türkiye’yi adadan çıkarmak için uğraştıklarını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, federasyon temelli bir antlaşmanın Kıbrıs Türkü’ne yönelik pek çok tuzağı barındırdığına vurgu yaptı.

“Çoğunluğun azınlığı yönettiği bir sistemde, özellikle Avrupa Birliği içerisinde sınır olmaması nedeniyle kuzeye Rum otoritesini yayarak bizleri de burada zafiyete düşürecek bir çözüm planı düşüncesi içerisindedirler” diye konuşan Cumhurbaşkanı Tatar Kıbrıs Kuruluş Anlaşmaları içerisinde adada iki halkın varlığı ve iki halkın egemenliği ile cumhuriyetin kurulduğunu, Kıbrıs Türk halkının egemen bir halk olduğunu kaydetti. Kıbrıs Cumhuriyeti’nden silah zoruyla çıkarılan Kıbrıs Türklerinin göçe zorlandığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Tatar, “Kıbrıs Türkü direnerek bu saldırıları püskürttü ve 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı ile dönüm noktası oldu. Biz bu pozisyonumuzu korumaya çalışıyoruz. Artık kuzeyde bir devlet vardır. Bu devletin tarihçesi en az 60 yıldır. Artık egemen bir devlet statüsü ile KKTC devleti bir antlaşmanın parçası olmak durumundadır. Bu fevkalâde önemlidir” dedi.

“Türkiye’nin garantörlüğünün 1960 anlaşmasında yer aldığını, Türkiye’nin garantörlüğünün kaldırılması için bizi 1974 değil 1960 öncesine döndürmeye çalıştıklarını” ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, 1960 anlaşmasının içinde yer alan Kıbrıs Türkü’nün özden gelen müktesep egemenlik haklarının olduğunu, 1974 sonrası oluşan coğrafi zeminde artık iki devlet olduğunu söyledi. “Bir antlaşamaya ancak iki devletin iş birliği ile varabiliriz” diyen Cumhurbaşkanı, mücadelemizin sürdüğünü dile getirdi.

Kıbrıs Türkü’nün güvenliği için Türk askerinin adadaki varlığının önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, “Egemenliğimiz, devletimiz, Türkiye’nin garantörlüğü ve Türk askerinin buradaki varlığı… Bu dört kavramdan asla ödün vermeyiz” dedi.

İki devlet siyasetine Türkiye Cumhuriyeti’nin tam destek vermesinin öneminin altını çizen Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler ve uluslararası platformlarda KKTC’nin tanınması ve desteklenmesi gerektiğini, Kıbrıs Türkü’ne uygulanan haksız ve çağ dışı ambargoların kaldırılması gerektiğini dile getirdiğini belirtti.

37 yıl adada yer alan İngiltere’nin iki egemen üs aldığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, “1571’den beri adada bulunan Kıbrıs Türkü’nün halen daha egemenliğinin kabulü için mücadele veriyoruz… Sonuna kadar egemenliğimiz, devletimiz, Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlüğü ve askerinin varlığına sahip çıkmamız gerekmektedir” dedi.

Sivil toplum kuruluşlarının da iki devletli siyaseti desteklemesinin önemini dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, Gazimağusa gibi tarihi ve önemli bir yerimizde TMT’nın yaşatılmasının çok anlamlı olduğunu ifade etti.

TMT Mücahitler Derneği Gazimağusa Şubesi Başkanı Ahmet Sevinç de, Cumhurbaşkanı Tatar’ın sürdürmekte olduğu siyasete destek belirtti.

Dosya Adı

kaynak:https://kktcb.org/tr/cumhurbaskani-ersin-tatar-tmt-mucahitler-dernegi-gazimagusa-subesi-heyetini-kabul-12139

 

 

 

REKLAM ALANI