Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın görevdeki ilk iki yılını belgeleyen “The Vision for Two States in Cyprus” adlı kitabı tanıtıldı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın görevdeki ilk iki yılını belgeleyen “The Vision for Two States in Cyprus” adlı kitabı tanıtıldı
REKLAM ALANI
25.05.2023
A+
A-

 

 

 

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın görevdeki ilk iki yılını belgeleyen “The Vision for Two States in Cyprus” adlı kitabı tanıtıldı

.2023

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın görevdeki ilk iki yılını konu alan ve Cumhurbaşkanlığı Müzakere Heyeti Üyesi ve Dış Basın Sorumlusu Kerem Haser tarafından İngilizce olarak hazırlanan “The Vision for Two States in Cyprus” (Kıbrıs’ta İki Devlet Vizyonu) adlı kitap, Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenen etkinlikle tanıtıldı.

 

 

 

Shares
facebook sharing buttontwitter sharing buttonlinkedin sharing buttonwhatsapp sharing button

Fotoğraflar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cumhurbaşkanlığı himayesinde yapılan etkinliğe, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar’ın yanı sıra; KKTC’de faaliyet gösteren yerel ve yabancı dernek ile sivil toplum örgütlerinin temsilci ve üyeleri, YÖDAK Başkanı Turgay Avcı, bazı öğretim üyeleri ile üniversite öğrencileri, eski Başbakan Hakkı Atun, eski müzakereci Osman Ertuğ ile davetliler katıldı.

Etkinlikte davetlilere hitaben bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Tatar, iki yılı aşkın bir süredir bu önemli kitap üzerinde çalıştıklarını dile getirerek kitabı kaleme alan Kerem Haser’e ve katkı koyanlara teşekkür etti.
Cumhurbaşkanı Tatar görevde bulunduğu sürede, yeni gelişmeler yaşandığını, yeni fikirler geliştirdiklerini belirterek; “Umarım ki görevimizi tamamladığımızda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tanınacak ve daha fazla kabul görecektir” dedi.

Etkinliğe katılan İngiliz konuklara da teşekkürlerini ileten Cumhurbaşkanı Tatar, İngiltere ile Kıbrıs’ın ortak ve güçlü bağları olduğunu belirtti.
KKTC’de yaşayan birçok İngiliz vatandaşının bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar; “Daha iyi bir Kıbrıs için birlikte çalışmalıyız ve bunun için sizin desteğinize ihtiyacımız var” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, bir süre önce Londra’ya yaptığı ziyarette temaslarda bulunduğu bazı İngiliz yetkililere de bu konuyu ilettiğini belirterek; “Londra’da görüşmem gereken herkesle görüşemedim, sadece bazı yetkililerle görüşebildim. Kraliçe’nin cenaze törenine ya da Kral’ın taç giyme törenine davet edilmedim. Bizim de orada olmamız gerektiğini Lordlar Kamarası’ndaki dostlarımıza söyledim. Çünkü Kıbrıslı Rumlar ne kadar egemense biz de o kadar egemeniz” ifadelerini kullandı.

Birleşik Krallık’a seslenen Cumhurbaşkanı Tatar; “İngiliz hükümetinden daha fazla şey bekliyoruz çünkü onlar Kıbrıs sorununun geçmişini herkesten daha iyi biliyor” dedi.
Kıbrıs’ta garantör ülkelerden bir olan İngiltere hükümetinin, Kıbrıs Türkü’nün egemen eşitliğini ve eşit uluslararası statüsünü kabul etmesi çağrısında bulunan Cumhurbaşkanı Tatar Kıbrıs’ta bir çözümün, egemen eşitliğe dayalı, iki devletli çözüm modeli ile mümkün olduğunu yineleyerek bunun, Doğu Akdeniz’de istikrarı sağlayacağını ifade etti.
Bu bağlamda uluslararası topluma, kendisinin yürütmekte olduğu “iki devlete dayalı” yeni çözüm vizyonunu destekleme çağrısını da yineleyen Cumhurbaşkanı Tatar, uluslararası topluluğun iki devletli çözüm vizyonuna desteğinin artmakta olduğunu gözlemlediklerini belirtti.

Konuşmasında, Kıbrıs Rum lideri Nikos Hristodulidis’e de mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta çözümden yana olduklarını, adada yan yana yaşayan iki devletin iş birliğine dayalı bir çözüm istediklerini hatırlattı. Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta iki devletle dayalı bir çözümün, adadaki refah seviyesini artıracağına olan inancını bir kez daha vurguladı.

Adadaki iki egemen devletin ekonomi, turizm, tarım, su kaynakları ve enerji gibi çeşitli alanlarda iş birliği yapabileceğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’den KKTC’ye gelen suyun ve Türkiye’den KKTC’ye kablo ile getirilmesi planlanan elektriğin paylaşılması gibi konularda adada iki taraf arasında iş birliği yapılabileceği görüşünü yineledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye ile KKTC arasında kablo çekilmesiyle adanın AB enterkonnekte sistemine bağlanabileceğini ifade etti.

Ekonominin gelişmesinin, elektrik sorununun giderilmesine bağlı olduğunu, her geçen gün elektrik talebinin artmakta olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar Kıbrıs Rum tarafına, Türkiye üzerinden çekilecek kablo ile AB enterkonnekte sistemine bağlanılması projesine destek vermesi çağrısında bulundu.

Rum lider Hristodulidis’e hitaben ise; “Kıbrıs’ta bir çözüm bulursak bütün Kıbrıslıların önünü açacağız” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, ada etrafında birçok enerji projesinin olduğunu ancak bu projelerin Türkiye üzerinden Avrupa piyasasına ulaşmasında yaşanan birtakım sıkıntılar olduğunu, bu nedenle bunların giderilmesi için Kıbrıs’ta uluslararası bir çözüm olması gerektiğini vurguladı.

Kitabın yazarı, Cumhurbaşkanlığı Müzakere Heyeti Üyesi ve Dış Basın Sorumlusu Kerem Haser de konuşmasında, Cumhurbaşkanı Tatar’ın göreve seçilmesinden kısa bir süre sonra kendisini ofisine çağırarak iki devletli çözüm vizyonu açısından çok önemli bir döneme girileceğini ve her şeyi belge altına alarak bir kitap yazmaya başlamasını istediğini aktararak kendisinin de bundan büyük bir onur duyduğunu söyledi.

Haser, iki yıllık bir çalışmanın sonucu olan kitabın, Cumhurbaşkanı Tatar ile Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi M. Ergün Olgun ve müzakere heyetinin, proaktif politikasını konu aldığını ifade etti.
Kerem Haser kitapta, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Cumhurbaşkanlığı’na seçildiği Ekim 2020’den 2022 sonlarına kadar görevdeki ilk iki yıl boyunca yürüttüğü çalışmalarının belgelendiğini ve kitabın üç bölümden oluştuğunu söyledi.

Haser, kitabın birinci bölümünün; Kıbrıs sorununun tarihçesi ve Cumhurbaşkanı Tatar’ın biyografisinden oluştuğunu; ikinci bölümde, Cumhurbaşkanı Tatar’ın iki devletli vizyonunu, uluslararası toplum nezdinde ilk kez orada ortaya koyduğu Nisan 2021 tarihinde Cenevre’de BM öncülüğünde yapılan 5+1 gayriresmi toplantıda yaptığı orijinal açıklamaları ve sunumlarının da yer aldığı temaslarına, toplantılarına ve açıklamalarına yer verildiğini anlattı. Haser, kitabın üçüncü bölümünün ise Cumhurbaşkanı Tatar’ın, medya ve haberlerde yer alan açıklamalarından oluştuğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi M. Ergün Olgun ise konuşmasında, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Ekim 2020’de göreve gelmesinden bu yana Kıbrıs’ta iki devletli çözüm vizyonunu savunmakta olduğunu, bu vizyonun temelinde Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğinin, eşit uluslararası statüsünün kabul edilmesi olduğunu belirtti.
Olgun, Cumhurbaşkanı Tatar’ın iki devletli çözüm vizyonunu, Kıbrıs sorununun tarihinde ve Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs’taki adalet mücadelesinde “yeni bir sayfa” olarak nitelendirdi.

Olgun, Kerem Haser tarafından kaleme alınan “The Vision for Two States in Cyprus” adlı kitabın bir referans kitabı olduğunu, Ekim 2020-Aralık 2022 tarihleri arasında, Cumhurbaşkanı Tatar’ın görev süresindeki gelişmeleri, iki devlete dayalı çözüm vizyonuna yönelik atılan adımları belgelediğini ifade etti. M. Ergün Olgun; “Bu kitap, Kıbrıs Türkü’nün kendi egemenliği için verdiği mücadelenin yazılı, canlı ve gerçek bir ifadesidir” dedi.

kaynak:https://kktcb.org/tr/cumhurbaskani-ersin-tatarin-gorevdeki-ilk-iki-yilini-belgeleyen-the-vision-11075

 

 

REKLAM ALANI