Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dangara bölgesindeki Khatlon Devlet Tıp Üniversitesi ana binasının açılışı

Dangara bölgesindeki Khatlon Devlet Tıp Üniversitesi ana binasının açılışı
REKLAM ALANI
04.09.2023
A+
A-

 

 

 

Dangara bölgesindeki Khatlon Devlet Tıp Üniversitesi ana binasının açılışı

.2023 , Dangara bölgesi

1 Eylül’de, barışın ve ulusal birliğin kurucusu, ulusun lideri, Tacikistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Emomali Rahmon, “Bilgi Günü”nde ve barış dersinde ana ve eğitici temelleri uygulamaya koydu. Dangara bölgesindeki Khatlon Devlet Tıp Üniversitesi binası.

 

 

 

Muhteşem bina, devletin bağımsızlığının 35. yıl dönümünü modern tasarım ve milli mimari üslupla kutlamak amacıyla inşa edilmiş olup, bilimsel çalışmalar için modern koşullara sahiptir.

Binanın müşterisi Tacikistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İcra Dairesi Hükümet Binaları İnşaat Müdürlüğü Devlet Kurumu, yüklenicisi ise açık anonim şirket “STS Inshoot” olup, binanın projesi yapılmıştır. açık anonim şirket “Bilimsel tasarım ve araştırma araştırma merkezi” SANIIOSP “tarafından geliştirilmiştir.

Üniversite bodrum ve 4 bağlantılı binadan oluşmakta olup, orta kısım 9 katlı, iki yan bina 7 katlı, üçüncü kısım ise 3 katlıdır.

Ulusun onurlu lideri Emomali Rahmon, Khatlon Devlet Tıp Üniversitesi’nin ana binasında yaratılan koşulları tanırken, öğretmenler ve öğrencilerle samimi bir toplantı yaparak onları iyi tasarlanmış modern binanın hizmete girmesinden dolayı tebrik etti.

Bu eğitim kurumunun sağladığı koşullar kullanılarak sağlık alanında yüksek nitelikli personelin yetiştirilmesine öncelikli önem verilmesi gerektiği vurgulandı.

Üniversitenin idari bölümünde geniş bir okuma salonunun yer aldığı merkez kütüphane, elektronik kütüphane, geniş bir toplantı-kültür salonu, merkezi müze, merkezler ve bölümler, fakülte ofisleri ve diğer yardımcı tesisler bulunmaktadır.

 

 

 

 

Binanın 4. ve 6. katları arasında yabancı diller, sosyoloji, kimya, tıbbi biyoloji, tıbbi fizik ve bilişim, farmakoloji, mikrobiyoloji, hijyen ve konuşma bilimleri olmak üzere üniversitenin genel eğitim bölümleri bulunmaktadır.

Üniversitenin ana binası 1,8 hektar alan üzerine kurulmuş olup, toplam alanı 25 bin 956 metrekare olup, bunun 13 bin 787 metrekaresi faydalı eğitim alanıdır.

Yeni inşa edilen binada öğretmenler ve çalışanlar için 194 çalışma odası ve toplamda 2000’den fazla koltuk kapasiteli 80 eğitim sınıfı bulunmaktadır. 12 adet toplantı ve konferans salonu bulunmaktadır.

Üniversitenin muhteşem toplantı ve kültür salonu 1100 koltuklu olup, masa ve sandalyeler ile çeşitli toplantı ve etkinliklerin gerçekleştirilmesi için gerekli ekipmanlarla donatılmıştır. Bu salonun toplam alanı 1 bin 164 metrekare. Artık üniversitenin tüm bilimsel, kültürel ve eğitimsel etkinlikleri bu muhteşem salonda gerçekleştirilecek.

Şu anda üniversitenin 4 merkezi bulunmaktadır – Lisansüstü Eğitim Merkezi, Simülasyon Çalışmaları Merkezi, Bilgi Teknolojileri Merkezi ve Birleşik Test Merkezi. Ana binanın ikinci katında yer alan simülasyon eğitim merkezi en modern eğitim cihazlarıyla donatılmıştır. Eğitsel cihazlar öğrencilerin mesleki becerilerini geliştirmek için tasarlanmıştır.

Yüksek mesleki eğitim kurumlarının eğitim faaliyetlerinin teşvik edilmesinin ana faktörlerinden biri, öğrencilere eğitim materyallerinin sağlanması ve kütüphane fonunun düzenli olarak zenginleştirilmesidir. Üniversite kütüphanesinin okuma salonu 160 kişilik olup, öğrenciler bu paha biçilmez hazinenin çeşitli bilimsel ve eğitimsel literatüründen etkin bir şekilde yararlanmaktadır.

Üniversite kütüphanesinin fonunda 29 bin 940’ı eğitim edebiyatı olmak üzere 33 bin 269 kitap bulunuyor. Sayısı 75 bin 474 eğitimsel, yöntemsel ve bilimsel materyalden oluşan kütüphane fonunda elektronik literatür de toplanıyor.

 

 

 

 

150 kişilik elektronik kütüphanede, Tacik bilim adamlarının tıp bilimi alanındaki eserleri ve yabancı edebiyat dahil olmak üzere çeşitli literatür, elektronik ortamda öğrencilere sunulmaktadır. Genel olarak mevcut üniversite öğrencilerinin sayısı dikkate alındığında onlara eğitim dili Tacikçe ve Rusça ile ilgili kitap ve eğitim materyallerinin sağlanması yeterlidir.

Bodrum ve altı kattan oluşan 1 numaralı eğitim binası 0,5 hektar alan üzerine inşa edildi. Yeni eğitim binasının toplam alanı 3 bin 814 metrekare, kullanım alanı ise 2 bin 451 metrekare. Eğitim binasında 16 derslik, 318 koltuklu 6 bilimsel laboratuvar ve öğrencilere eğitim vermek için 100 koltuklu geniş bir konferans salonu bulunmaktadır.

Binada 1. ve 3. sınıf öğrencilerinin eğitim aldığı tıbbi-teorik bölümler bulunmaktadır. Özellikle normal anatomi, normal ve patolojik fizyoloji, patolojik anatomi, histoloji ve adli tıp gibi temel bölümler.

Üniversitenin ana ve eğitim binasının bitişiğinde 1083 m2 alan üzerine modern tasarıma sahip ferah bir yemek odası inşa edilmiştir. Mutfakta aynı anda 300 kişiye hizmet verebilmektedir. Mutfak pişirme ekipmanları, yemek hazırlama ve diğer gerekli cihazlarla donatılmıştır. Ayrıca binanın bodrum katında 600 metrekare alan üzerine 200 kişilik mutfak inşa edildi.

Böylece ana binada ve yeni yapılan eğitim binasında eğitim ve öğretime yönelik sadece 96 adet 2 bin 388 koltuklu geniş derslik, 1 kültür salonu ve 13 adet 2 bin 290 koltuklu toplantı ve konferans salonu olmak üzere toplam 4 bin 678 koltuk bulunuyor. Öğrenciler iyi koşullar sağladı. Ayrıca bu binalarda en modern ekipmanlarla donatılmış 6 adet bilimsel laboratuvar bulunmaktadır.

Üniversiteye derslik, laboratuvar ve amfi sayıları da dikkate alındığında 5 bin öğrencinin kayıt yaptırması mümkün.

 

 

 

 

2016 yılında Khatlon bölgesindeki sağlık kurumlarına yüksek vasıflı personel sağlamak amacıyla Tacikistan Cumhuriyeti Hükümeti’nin kararı ile Cumhurbaşkanının yıllık mesajındaki göstergelerin uygulamaya konduğunu hatırlatmak isteriz. Tacikistan Yüksek Meclisi’ne sunulan bildiride, ulusun lideri Emomali Rahmon’un girişimiyle Khatlon Devlet Tıp Üniversitesi kuruldu.

Bu bağlamda 31 Ağustos 2016 tarihinde Tacikistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Emomali Rahmon, Dangara ilçesindeki Khatlon Devlet Tıp Üniversitesi’nin ana binasının inşaatının temelini attı.

Planlanan projeye göre burada ana bina, dört akademik bina, iki öğrenci yurdu, bir öğretmen yurdu, üç amfi, yemekhane, spor salonu, yüzme havuzu dahil olmak üzere 15’ten fazla bina ve diğer yardımcı tesisler inşa edilecek. havuz ve üniversite kliniği olur.

22 hektarın üzerinde bir alana kurulacak olan Khatlon Devlet Tıp Üniversitesi’nde binaların inşası ve kompleksin kurulmasıyla 5000’den fazla öğrencinin eğitim görmesi için değerli koşullar yaratılacak.

Khatlon Devlet Tıp Üniversitesi’nin kurulması, ülkenin bağımsızlığı sırasında sağlık alanında elde edilen önemli başarılardan biridir. Bu yıl üniversitenin kuruluşunun üzerinden 7 yıl geçti ve artık bu bilgi ve birikim deposu oluşum aşamasında.

 

 

 

 

2016 – 2023 yılları arasında üniversitenin maddi ve teknik altyapısı adım adım güçlendirilmiştir. Şu anda üniversitedeki öğretmenler ve öğrenciler, kişisel bilgisayarları, dizüstü bilgisayarları, yazıcı ve tarayıcıları, multimedya projektörlerini, elektronik tahtaları, modern eğitim ve deneysel cihazları ve görselleştirmeleri eğitim sürecinde yaygın olarak kullanmaktadır.

Ülkenin şehir ve bölgelerindeki öğrencilere kalacak yer sağlamak amacıyla Khatlon Devlet Tıp Üniversitesi’nin eğitim binalarının yanına modern bir öğrenci yurdu inşa edildi. Öğrenci yurdu binası bodrum katı, 9 kat ve 133 odalı, 800 yataklı olup, öğrencilerin konaklama, ders hazırlama ve dinlenmeleri için gerekli koşulları sağlamaktadır.

Üniversitede modern bilimsel ve mesleki eğitim olanağı, Ulusun Saygıdeğer Lideri Emomali Rahmon’un talimatları çerçevesinde, yalnızca günümüzün bilgisini elde etmek, alanında yüksek nitelikli personel hazırlamak amacıyla yaratılmıştır. sağlık hizmetleri ve Tacik tıp bilimini ilerletmek.

 

 

 

 

Genel plana göre Khatlon Devlet Tıp Üniversitesi kompleksinin inşaatı 2 aşamada gerçekleştirilecek. İlk etapta öğrenci yurdu binası, ana bina, 1 nolu eğitim binası ve çelik bina bugün tamamen hayata geçirildi.

İkinci aşamada ise 2 ve 3 numaralı eğitim binaları, öğretmen lojmanları, öğrenci yurdu, merkezi bilimsel-araştırma laboratuvarı, vivaryum binası, spor sahası ve yüzme havuzu, amfi ve üniversite klinik binasının inşaatı planlanıyor.

Yüksek tıp kurumunun önemli özelliklerinden biri de eğitim binalarında sadece 1-3.sınıf öğrencilerinin eğitim görmesi, hastane sınırları içerisinde yer alan klinik bölümlerde ise 4-6.sınıf öğrencilerinin eğitim görmesidir. klinik hastaneler, uzmanlaşmış ve mesleki konular.

Üniversite öğretmenleri 6 yıldan fazla bir süredir cumhuriyetin yüksek meslek kurumlarının tez konseylerinde 2’si doktora çalışması ve 6’sı aday çalışma olmak üzere 8 bilimsel tezi savundu.

2017’den bu yana, Yüksek Tasdik Komisyonu’nun 68 hakemli bilimsel dergisi, 6 monografi, 4 buluş, 25 yenilikçi öneri, 12 eğitim kitabı ve 45’ten fazla metodolojik kılavuz dahil olmak üzere 940’tan fazla bilimsel çalışma üniversite bilim adamları tarafından yayınlandı. Aynı zamanda 2019 yılında Khatlon Devlet Tıp Üniversitesi’nin ilk gazetesi “Paiki Shifo” ve bilimsel-pratik dergisi “Simurgh” kurulmuş ve 2021 yılında Tacikistan Cumhuriyeti’nin hakemli bilimsel dergileri listesine girmiştir.

 

 

 

 

Üniversite, eğitim kurum ve kuruluşları, prestijli yerli ve yabancı bilim merkezleri ile faydalı işbirlikleri kurmak amacıyla Nisan 2017’de Çin Halk Cumhuriyeti Sincan Tıp Üniversitesi ile ilk uluslararası işbirliği anlaşmasını imzalamayı başardı.

Khatlon Devlet Tıp Üniversitesi’nin 2018 yılından bu yana Kırgız Uluslararası Tıp Fakültesi, El-Farabi Devlet Tıp Üniversitesi, Hoca Ahmed Yasavi Uluslararası Kazak-Türk Üniversitesi, Kazakistan Karaganda Tıp Üniversitesi, Buhara Devlet Tıp Üniversitesi, Semerkand Devlet Tıp Enstitüsü ile etkin işbirliği, Özbekistan Taşkent Devlet Stomatoloji Üniversitesi, Belarus Cumhuriyeti Tıp Akademisi, Pavia Tıp Üniversitesi, İtalya, Kabil Tıp Bilimleri Üniversitesi, Büyük Cyrus Dünya Üniversitesi, ABD, Bulgaristan Sofya Tıp Üniversitesi, Güney Ural Devlet Tıp Üniversitesi Rusya Federasyonu ve Gürcistan Devlet Tıp Üniversitesi.

 

 

 

 

 

 

 

Üniversitenin faaliyeti sırasında bu okulun öğrencileri ulusal, bilimsel, bilimsel, eğitimsel, fikir, kültür ve spor yarışmalarına katılmış ve sonucunda 18 birincilik, 22 ikincilik, 27 üçüncülük, 13 onur ödülü ve 7 ödül kazanmışlardır. Konferanslarda 1. ve 2. seviye diplomaları getirildi. Özellikle 2021 yılında “Bilim – Bilginin Gücü” yarışmasına 8 öğrenci katılmış ve final turunda 2 öğrenci 2. olmuştur. 2023 yılında üniversitenin genç bir bilim insanı, “Bilimin Kaynağı – Bilim” yarışmasında buluş kategorisinde üçüncü oldu.

Semerkant, Buhara ve Taşkent şehirlerinde düzenlenen tıp eğitimi kurumlarının uluslararası sanal olimpiyatlarında 2020-2023 yılları da dahil olmak üzere öğrencilerin uluslararası düzeydeki yarışmalara katılımı da önemlidir, üniversite öğrencileri 4 birincilik elde etmiş, 9 ikincilik, 19 üçüncülük ve onursal rütbeler verildi.

 

 

 

 

Bu üniversitenin ilk mezunlarının mezuniyetinin 2022 yılında başladığını belirtmekte fayda var. Bu dönemde Khatlon Devlet Tıp Üniversitesi’nden “Tedavi çalışmaları”, “Pediatri” ve “Diş Hekimliği” alanlarında 747 öğrenci mezun oldu ve bunlardan 79’u mükemmel bir diploma aldı.

Khatlon Devlet Tıp Üniversitesi’nin ana ve eğitim binasının inşası, Dangara ilçe merkezinin imajına ayrı bir güzellik kattı. Binanın terası ve çevresi yeşillendirilerek süs ve yaprak dökmeyen çiçek ve çalılarla süslenmiştir.

 

 

 

 

Üniversitenin öğretim kadrosu ve öğrencileri, Sayın Devlet Başkanı Emomali Rahmon’un talimat ve rehberliğini faaliyetleri için bir referans noktası haline getirdiler ve bu muhteşem modern binayı, Bilgi Günü ve Tacikistan Cumhuriyeti Hükümeti’nin değerli bir hediyesi olarak değerlendirdiler. Tacikistan Cumhuriyeti’nin Bağımsızlığının 32. yıldönümü kutlamalarının arifesinde. Üniversitenin öğretmenleri toplumun sağlığını sağlamak için tüm bilgi ve becerilerini etkin bir şekilde kullandıklarını belirtti.

 

 

FacebookTwitter

kaynak:http://www.president.tj/node/31415?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

 

 

REKLAM ALANI