HAVADAKİ ‘ELEMAN’ KRİZİ MECLİS’E TAŞINDI

5 yıl üniversite okuyan Uçak Elektrik-Elektronik ve Uçak Gövde Motor bölümü mezunları, kendilerine verilen “uçak bakım elemanı” unvanı nedeniyle mağdur ediliyor.
HAVADAKİ ‘ELEMAN’ KRİZİ MECLİS’E TAŞINDI
21 Şubat 2021 tarihinde Bugün, DÜNYA, EKONOMİ, GÜNDEM, SİYASET kategorisinde yayınlandı. Google News

5 yıl üniversite okuyan Uçak Elektrik-Elektronik ve Uçak Gövde Motor bölümü mezunları, kendilerine verilen “uçak bakım elemanı” unvanı nedeniyle mağdur ediliyor. CHP’li vekil Mahmut Tanal, söz konusu bölüm mezunlarının “Uçak Bakım Mühendisi” unvanına sahip olmaları için kanun teklifi hazırladı.

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, üniversitelerde 5 yıl öğrenim gören Uçak Elektrik-Elektronik ve Uçak Gövde Motor bölümü mezunlarının unvanının ‘mühendis’ yerine “uçak bakım elemanı” olarak değiştirilmesine karşı harekete geçti. Tanal, unvan haksızlığına karşı TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi sundu. CHP’li vekilin hazırladığı kanun teklifi, Havacılık Yüksekokulu ve Havacılık Uzay Bilimleri Fakültesi’nin Uçak Elektrik-Elektronik Bölümü ve Uçak Gövde-Motor Bölümü’nün lisans programını tamamlayan kişilerin, “Uçak Bakım Mühendisi” unvanına sahip olmasını öngörüyor.

‘ELEMAN’ DİYE DÜŞÜK ÜCRET ALIYORLAR, KAMUYA ATANAMIYORLAR

CHP’nin hukukçu vekili Mahmut Tanal’ın imzasını taşıyan 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin gerekçesinde, üniversitede 1 yılı hazırlık olmak üzere toplam 5 yıl öğrenim gören uçak elektrik-elektronik bölümü mezunlarına “Eleman” unvanının verilmesinin hukuka ve hakkaniyete açıkça aykırı olduğu belirtildi.

Türkiye’deki bazı bazı üniversitelerde “Uçak Elektrik-Elektronik” bölümünden mezun olmak için “Uçak ve Uzay Mühendisliği” bölümü öğrencilerinden daha fazla kredi ile ders almaları gerektiğinin aktarıldığı gerekçede, “Daha yoğun ve daha fazla ders ile mezun olan Uçak Elektrik-Elektronik bölümü mezunları, mühendis unvanına sahip olamamalarından dolayı yöneticilik kadrosuna gelememektedirler. Unvan farkından dolayı daha az ücretlere çalıştırılmaktadırlar. Bu durum Uçak Elektrik-Elektronik mezunu kişilerin önüne haksız bir set çekildiğinin göstergesidir. Yine ‘uçak bakım elemanı’ olarak kamu personeli istihdam edilmediği için bu unvana sahip kişiler istihdam problemi de yaşamaktadır. Her ne kadar uçak bakım elemanı mezunu veren üniversite sayısı artmış ise de bahsedilen problemlerden dolayı mesleği icra eden kişilerde motivasyon eksikliği yaşanacağı aşikardır” ifadelerine yer verildi.

DİĞER ÜLKELERDE ‘MÜHENDİS’ DENİLİYOR

Birçok ülkede uçak bakım elemanlarının mezun olduğu bölüm ile eşdeğer müfredata sahip olan bölümlerin, Uçak Bakım Mühendisi, Uçak/Havacılık Elektrik Elektronik Mühendisi şeklinde adlandırıldığının kaydedildiği gerekçede, “Dolayısıyla ülkemizde de hak kaybı yaşanmaması ve emeklerinin karşılığını alabilmeleri için uçak bakım elemanlarının unvanları, ‘uçak bakım mühendisi’ olarak değiştirilerek kanunlaştırılmalıdır” denildi.

ABDULLAH YİĞİT-ANKARA

Son Güncelleme: 21 Şubat 2021 | Etiketler: , ,