Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Dünya Azerbaycanlılarının Dayanışma Günü her bir Azerbaycanlı için güven ve umut anıdır”, Özel

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Dünya Azerbaycanlılarının Dayanışma Günü her bir Azerbaycanlı için güven ve umut anıdır”, Özel
REKLAM ALANI
30.12.2022
A+
A-

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN
Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Dünya Azerbaycanlılarının Dayanışma Günü her bir Azerbaycanlı için güven ve umut anıdır”, – Diye tarihe not düştü.

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, 31 Aralık dünya Azerbaycanlıları “Dayanışma günü”nü kutlamaya hazırlanıyor. Evet, dünyanın dört bir yanına dağılmış 50 milyondan fazla Azerbaycanlıyı bir araya getiren bu büyük bayram, ulu önder Haydar Aliyev’in adıyla bağlantılıdır. Bu nedenle her yıl 31 Aralık tarihinde sadece ülkemizde değil, dünya Azerbaycanlılarını sınırlarımız dışında da bir araya getiren Ulu Önder Haydar Aliyev saygıyla anılmaktadır.
Yıllar öncesine gidelim, uzun süredir birbirini özleyen Azerbaycan halkının Araz’ın her iki yakasında sınır yürüyüşü, Kuzey ve Güney Azerbaycan arasındaki sınır direklerini yıkması ve Araz vadisinde haftalarca gece gündüz birleştirilmesi sloganı, aslında Azerbaycanlıların tek millet olduğu gerçeğini yeniden canlandırma ve Azerbaycan’ı birleştirme girişimiydi. Evet, Dayanışma Günü bu birlik olma arzusunun sembolik bir göstergesidir. Kadim ve zengin bir tarihe sahip Azerbaycan halkının dirilişini, ilerlemesini ve ulusal birliğini yansıtan, onları bağımsız devlet olma yolunda kutsal ve sorumlu mücadeleye seferber eden dayanışma günü, herkes için bir güven ve umut anıdır.
Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi’nin 16 Aralık 1991’de Haydar Aliyev başkanlığında yapılan toplantısında 31 Aralık’ın dünya Azerbaycanlılarının dayanışma bayramı olarak kutlanmasına karar verildiğini belirtmek isterim. Yüksek Meclis, bu konuda bir Yasama yasasının kabul edilmesi için ülke Parlamentosuna – Azerbaycan Cumhuriyeti Yüksek Sovyetine muracaat etmişti. Böylece 25 Aralık’ta Yüksek Sovyet Ulusal Konseyi, talebi dikkate alarak 31 Aralık’ı Dünya Azerbaycanlılarının Dayanışma Günü ilan eden bir yasa çıkardı ve tüm Azerbaycanlılar bu günü resmi olarak bayram olarak kutluyor.
Yıllar önce Ulu Önder Haydar Aliyev’in aldığı karar, milli dayanışmanın başarılı bir şekilde devam etmesini sağlayan tarihi bir karardı.

Ayrıca her zaman Dünya Azerbaycanlılarının dayanışmasına ve teşkilatlanma sürecine odaklanan Ulu Önder Haydar Aliyev, dayanışma gününü kurarak halkın birliğini ve ideolojik dayanışmasını sağlamayı başarmıştır. Dünya Azerbaycanlılarının milli birliğinin ideologu, propagandacısı ve organizatörü Ulu Önder, yurtdışına yaptığı ziyaretlerde, programının zenginliğine ve çalışma gününün gerginliğine rağmen, o ülkelerde yaşayan soydaşlarımızla görüşmek için her zaman, zaman ayırmış, sorunları ve kaygıları ile yakından ilgilenmiştir.

Evet, Ulu Önder Haydar Aliyev’in milli gururun simgesi haline gelen bu sözlerini hatırlayalım: “Her insanın milliyeti onun gurur kaynağıdır. Ben bir Azerbaycanlı olduğum için her zaman gurur duydum ve bugün de gurur duyuyorum!”

Dünya Azerbaycanlıları Dayanışma Günü’nün dünyanın 70’den fazla ülkesinde yaşayan 50 milyonu aşkın Azerbaycanlı ile bağlantı kurmada, aralarında birlik ve beraberliğin oluşmasında önemli bir rol oynadığını belirtmek isterim.
Aynı zamanda gururla söyleyebiliriz ki bugün Azerbaycan dünya Azerbaycanlılarını birleştiren devlettir. Milyonlarca yurttaşımız dünyanın farklı ülkelerinde yaşıyor ve çalışıyor. Milli-manevi varlıklarını ayakta tutan tek bir devlet vardır. Bu bağımsız, Egemen Azerbaycan Cumhuriyeti’dir.

Dünya Azerbaycanlıları, yaşadıkları ülkeler ile devletimiz arasındaki karşılıklı ilişkilerin genişlemesine büyük katkı sağlamakta, Azerbaycan gerçeklerini dünya kamuoyuna aktarmada ve Ermeni lobi çevrelerinin ideolojik provokasyonlarının önlenmesinde kararlılık göstermektedirler. Azerbaycan devletinin desteği sayesinde kardeş ve dost ulusların lobileri ve diasporaları ile etkili işbirliği kurma alanında çok etkili etkinlikler yapıyor, Azerbaycan’ın ve halkımızın tarihini yazıyorlar ve nesilden nesile aktarıyorlar.
Yabancı ülkelerde yaşayan Azerbaycanlılarla ilişkilerin genişletilmesini her zaman devlet politikasının önemli bir yönü haline getiren Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, mevcut sosyo-ekonomik gelişmişlik koşullarında diaspora inşası alanında geniş çaplı tedbirler uygulamaktadır. Devlet başkanımız, yurt dışında yaşayan her bir Azerbaycanlının çıkarlarının korunmasını Azerbaycan devletinin asli görevi olarak görmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu yönde gösterdiği siyasi irade, ülkemizin sınırları dışında yaşayan soydaşlarımızın milli ruhunun yükselmesine ve tek bir ideoloji etrafında daha yakın seferberliklerine büyük katkı sağlamaktadır.

Bugün yurtdışında yaşayan Azerbaycanlıları Diasporadan lobiye dönüştürme politikası önceliklidir. Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev “II. Dünya Azerbaycanlıları Kongresi’nin düzenlenmesine ilişkin olarak, 8 Şubat 2006 tarihli Kararname” uyarınca, aynı yılın 16 Mart’ında Bakü’de düzenlenen bir sonraki prestijli toplantı, elbetteki, yurtdışında yaşayan Azerbaycanlıların diasporadan lobiye dönüşmesi yönünde yeni bir adım oldu, ülkemiz hakkındaki gerçeklerin dünya kamuoyuna iletilmesinde önemli rol oynamıştır.

“Vatan Savaşı’nın Azerbaycan halkının birliğini ve her zaman Cumhurbaşkanı, Başkomutan İlham Aliyev’in etrafında sıkı bir şekilde seferber edildiğini bir kez daha gösterdiğini belirtelim. Dünyanın bütün ülkelerinde yaşayan Azerbaycanlılar, tarihte görülmedik ölçüde Vatan Savaşı’nda aktif rol aldılar.

Soydaşlarımız yaşadıkları ülkelerde Azerbaycan’ın gerçek sesini duyurmak için hiçbir çabadan kaçınmadılar. “Kutsal Vatan Savaşı sırasında, yurtdışında yaşayan soydaşlarımızın düşman ve Azerbaycan karşıtı çevrelerin sinsi provokasyonlarına karşı cesurca protestoları, Azerbaycan gerçeklerini dünya kamuoyuna ulaştırmak için özverili hizmetleri Zaferimize layık bir katkı olmuştur” – Diye Sayın İlham Aliyev tebriklerinde söyledi.

REKLAM ALANI