Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Kayseri Uçak Fabrikası” Kitabının Tanıtım Etkinliğine Katıldı

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Kayseri Uçak Fabrikası” Kitabının Tanıtım Etkinliğine Katıldı
REKLAM ALANI
16.04.2022
A+
A-

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Kayseri Uçak Fabrikası” Kitabının Tanıtım Etkinliğine Katıldı

 

 

15.04.2022

Haberin Fotoğrafları

 

k9.jpg
k10.jpg
k11.jpg
k1.jpg
k2.jpg
k3.jpg
k04.jpg
k4.jpg
k5.jpg
k6.jpg
k8.jpg
k9.jpg
k10.jpg
k11.jpg
k1.jpg
k2.jpg
k3.jpg
Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ve Bakan Yardımcısı Muhsin Dere ile “Kayseri Uçak Fabrikası” kitabının 2’nci Hava Bakım Fabrika Müdürlüğünde düzenlenen tanıtım etkinliğine katıldı.

Etkinlikte konuşan Bakan Akar, sanayiden ticarete, turizmden eğitime birçok alanda öncü olan Kayseri’nin, kültür ve bilim dünyasına bir eser daha kazandırmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek sözlerine başladı.

“Kayseri Uçak Fabrikası” kitabının ortaya çıkmasında emeği geçenleri kutlayan Bakan Akar, “Şehirlerin ruhunu yansıtan, şehirlerle özdeş hâle gelen önemli semboller vardır. 2’nci Hava Bakım Fabrikamız da Kayserimizle özdeşleşen sembollerden biridir. Ülkemizin ve Kayserimizin yüz akı olan fabrikamız tarihinden gelen tecrübeyle savunma ve havacılık sanayimizin öncü ve köklü bir kuruluşu olarak faaliyetlerini başarıyla sürdürmekte; kalifiye personeli, çalışmaları, imkân ve kabiliyetleri ile yerli ve millî savunma sanayi hedeflerimize ulaşmamıza büyük katkı sağlamaktadır.” ifadelerini kullandı.

AİRBUS ile yapılan anlaşmayla savunma sanayisine ilave yetenekler kazandırıldığını dile getiren Bakan Akar, “A400M projesi ile Hava Kuvvetlerimizin ve askerî fabrikalarımızın ulaştırma uçaklarında sahip olduğu bakım yeteneği daha da artmıştır. Yakın zamanda 2’nci A400M uçağının retrofit işlemleri ‘sıfır hata’ ile gerçekleştirilmiştir.” diye konuştu.

Kayseri’nin havacılık sektöründe köklü bir tecrübeye sahip olduğunu vurgulayan Bakan Akar, şunları söyledi:

“1926’da Tayyare ve Motor Türk AŞ (TOMTAŞ) adıyla kurulan fabrikamız, 1928-1941 yılları arasında ürettiği uçaklarla dönemin en iyi havacılık fabrikalarından biri olmuştur. TOMTAŞ’ın faaliyetleri maalesef birtakım sebeplerden dolayı akamete uğramış ve TOMTAŞ, havacılık tarihimizde acı bir hatıra olarak kalmıştır. TOMTAŞ’ın hüzünlü hikâyesini anlatan ve bugün tanıtımı yapılan eser de yakın tarihimize ışık tutması, neleri başardığımız ve başarabileceğimizi göstermesi açısından tarihe düşülmüş bir not, gelecek nesiller için de önemli bir miras niteliğindedir. Eserin, alanında en derli toplu bilgileri akademik disiplin içerisinde sunması açısından da ayrıca önemli olduğunu değerlendiriyorum.”

 

 

 

TARİHTEN İLHAM VE İBRET ALMAYANLAR

Geçmişten bugüne ulaşan toplumların hafızalarını koruyabildikleri oranda geleceğe uzanabileceğini dile getiren Bakan Akar, tarihten ilham ve ibret almayanların ise geleceğe güvenle ilerleyemeyeceğini söyledi. Bakan Akar, şunları kaydetti:

“Bu bilinçle, savunma sanayisinde elde ettiğimiz kazanımların Kayseri Uçak ve Motor Fabrikasının, Nuri Demirağ’ın, Vecihi Hürkuş’un uçak fabrikalarının, Nuri Killigil’in millî silah fabrikasının ve Devrim otomobillerinin akıbeti gibi olmasına bir daha asla müsaade etmeyeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği, destek ve teşvikleriyle yüzde 80’ler seviyesine ulaşan yerlilik ve millîlik oranımızı kamu ve vakıf şirketlerimiz, özel sektör ve üniversitelerimizle birlikte omuz omuza; ciddiyet, samimiyet, diyalog ve koordinasyon içerisinde ve yüksek bir motivasyonla çalışarak çok daha ileri seviyelere taşıyacağımıza gönülden inanıyorum. Savunma sanayimizde bu adımları atarken, mevcut F-16 savaş uçaklarımızın ve muharip gemilerimizin de modernize edilmesi için gerekli çalışmaları sürdürmekteyiz.”

GÖZYAŞLARININ HESABINI SORDUK, SORMAYA DEVAM EDECEĞİZ!

Türk Silahlı Kuvvetlerinin bugüne kadar elde ettiği tüm başarılarda en büyük payın, aziz şehitlere ve kahraman gazilere ait olduğunu belirten Bakan Akar, “Onların kahramanlık ve fedakârlıkları asla unutulmayacak, nesiller boyu minnet ve şükranla anılacaktır.” diye konuştu.

Şehitlere, kahraman gazilere ve değerli ailelerine daima minnettar olduklarını ifade eden Bakan Akar, “Biz büyük bir aile olarak sizlerle kederde ve kıvançta bir ve beraberiz. Ancak ne yaparsak yapalım fedakârlıklarınıza olan borcumuzu ödeyemeyeceğimizin de farkındayız. Biliniz ki aziz şehitlerimizin ve kahraman gazilerimizin tek damla kanını bugüne kadar yerde bırakmadık, bundan sonra da bırakmayacağız; sevdiklerinin, sizlerin gözyaşlarının hesabını sorduk, sormaya devam edeceğiz.” dedi.

UKRAYNA’DAKİ VATANDAŞLARIMIZIN TAHLİYESİ İÇİN HER TÜRLÜ DESTEĞİ SAĞLAYABİLECEĞİMİZİ İFADE ETTİK

Etkinlikteki konuşmasında Ukrayna’daki gelişmelere de değinen Bakan Akar, gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti. “Ukrayna’nın egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne daima saygılı olduğumuzu ifade ediyoruz.” ifadesini kullanan Bakan Akar, daha fazla can kaybı yaşanmaması ve bir an önce huzur ve istikrarın temini için acilen ateşkes ilan edilmesinin önemine vurgu yaptı.

Ukrayna’daki Türklerle birlikte diğer sivillerin de tahliyesine yönelik çalışmalara da değinen Bakan Akar, şunları söyledi:

“Ukrayna’daki vatandaşlarımızın ve sivillerin bölgeden güvenli bir şekilde tahliyesi için gemi dâhil her türlü desteği sağlayabileceğimizi başlangıçtan itibaren ifade ettik. İlaveten gemilerimizin giderken insani yardım malzemesi götürmesi de planlanmıştır. Diğer taraftan Ukrayna’da bulunan A400M uçaklarımız ile ticari gemilerimizin de Türkiye’ye bir an önce emniyetle intikalleri için koordinasyonumuzu ilgili makamlarla sürdürüyoruz. Bu faaliyetlerden sorumlu Rusya ve Ukrayna Savunma Bakanları ve karargâhları ile her seviyede muhataplarımızla temaslarımızı sürdürüyoruz.”

İstanbul Boğazı açıklarında etkisiz hâle getirilen mayınlara ilişkin de değerlendirmede bulunan Bakan Akar, şöyle konuştu:

“Bölgedeki istikrarın sürdürülebilmesi ve herhangi bir tırmanmaya sebebiyet vermemek için mayın avlama gemilerimiz, deniz karakol uçaklarımız, İHA’larımız, helikopterlerimiz ve diğer unsurlarımızla sürüklenen mayınlarla ilgili gerekli tedbirleri aldık. Mücadelemizi aralıksız sürdürüyoruz. Şu anda Boğazlarımızda, oradaki deniz trafiğinde hiçbir sorun olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu mayınların nereden geldiği ve kaynağına yönelik çeşitli iddialar mevcut. Tüm ihtimalleri değerlendirerek konuyu hassasiyetle inceliyor, gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Elde yeterli somut veri olmadan herhangi bir hüküm verilemeyeceğini belirtmek istiyorum. Bu konuda üzerimize düşen her türlü gayreti bugüne kadar gösterdik. Gayretlerimiz, bundan sonra da devam edecek.”

 

Kaynak:https://www.msb.gov.tr/SlaytHaber/1542022-02653

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REKLAM ALANI