Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE ÜLKEMİZİ ENERJİNİN HER ALANINDA GELİŞTİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ

ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE ÜLKEMİZİ ENERJİNİN HER ALANINDA GELİŞTİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ
REKLAM ALANI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “Akkuyu Nükleer Güç Santrali, yılın her günü, günün 24 saati çalışarak 4 bin 800 megavatlık kurulu gücüyle elektrik üretecektir. Bu tesis, tek başına ülkemizin ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak elektrik üretimi gerçekleştirecektir. Bu projenin asıl stratejik boyutu, Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılamada kaynak çeşitlendirmesini sağlayacak olmasıdır” dedi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM AK Parti Grup Toplantısı’na katılarak bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşların bu gece idrak edilecek Miraç Gecesi’ni tebrik ederek, “Rabbimden, içinde bulunduğumuz mübarek üç aylar ve bugün müşerref olacağımız Miraç Gecesi vesilesiyle, ülkemize, milletimize, ümmete, tüm insanlığa huzur ve esenlik vermesini diliyorum” dedi.

Dün Türkiye demokrasisi açısından önemli bir yıl dönümünü geride bıraktıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9 Mart 2003 tarihinde Siirt’ten milletvekili seçildiğini anımsattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Cumhuriyet tarihinin en büyük atılımlarını yaptığımız iktidar yıllarımızın başlangıcındaki bu hadise, milletin iradesinin önünde hiçbir gücün duramayacağının sembolü olmuştur. Bu vesileyle, 3 Kasım 2002 tarihinden bugüne kadar, şu karşımızdaki sıralarda AK Parti milletvekili olarak partimize, ülkemize, milletimize hizmet vermiş olan tüm arkadaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yılı “Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Yılı” olarak ilan ettiklerine dikkati çekerek, yarın Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde büyük bir anma programı gerçekleştirileceğini, programların yıl boyunca süreceğini söyledi.

“AKKUYU NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ ENERJİ ALANINDAKİ EN BÜYÜK YATIRIMLARDAN BİRİ”

Bugün Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin Üçüncü Blok Temel Atma Töreni’ne de canlı bağlantıyla iştirak edeceğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin enerji alanındaki en büyük yatırımlardan biri olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’ye nükleer güç santrali kazandırmak için çıktıkları yolda birçok engellemeyle, sıkıntıyla karşılaştıklarını ancak azimle işin üzerine gittiklerini anlatarak son haftalarda da engelleyenlerin başını çeken CHP zihniyetine mensup kişilerin yoğun bir şekilde tweet yarışına girdiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yatıyorlar, kalkıyorlar, ‘Damat da damat.’ Damat kadar taş düşsün başınıza. Şurada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yaptığı yıllardan itibaren, Sayın Berat Bey’in o dönemlerde attığı adımları, acaba CHP zihniyetinin geçmişinde görmek mümkün mü? Var mı böyle bir şey? Yok. Tutturmuşlar ‘Şu kadar para nerede?’ O kadar para, hepsi, bu milletin Hazinesinde ve Merkez Bankasında. Kaybolan bir şey yok. Eğer kayıp varsa, bunlar sizdedir, sizde. Sizin o kayıp yıllar diye düşündüğümüz zamanlar var ya, orada” değerlendirmelerinde bulundu.

“TÜRKİYE ELİNİ AÇAN DEĞİL, TAM AKSİNE EL VEREN BİR ÜLKE KONUMUNDADIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin önceki dönemlerde ne sismik ne de sondaj gemisi bulunduğunu hatırlatarak şunları kaydetti: “Ama şimdi mevcut Enerji Bakanımız, Berat Bey’in biliyorsunuz yardımcısıydı, Berat Bey’in görevde olduğu dönemde üç tane sondaj, iki tane de sismik araştırma gemisi aldık. Şimdi bir tane daha sondaj gemisini, Fatih Bey’in döneminde alıyoruz. Filomuz, dünyada belki de en güçlü filolardan bir tanesi hâline geliyor. Bu ne demektir biliyor musunuz? Artık ben sismik araştırmalarımı da rahatlıkla yaparım. Bundan sonra sondaj çalışmalarımı da rahatlıkla yaparım. Kimseye muhtaç değilim. Ama nedir, istersem bu gemilerimi dünyanın değişik ülkelerine de kiralarım. Bunlar da öyle basit rakamlar değil, çok ciddi rakamlarla kiraya gidiyor. Şimdi bu bir şeyi gösteriyor. Türkiye elini açan değil, tam aksine el veren bir ülke konumundadır.”

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde önemli adımlar attığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “O dönemde, bu gemilerle bizler LNG’yi ülkemize çekmek ve burada onları doğal gaza çevirme sürecini başlattık. Aynı şekilde Tuz Gölü’nün altını, doğal gazla depolama sürecine girdik. Bu adımlar o dönemde atıldı. Çok nankörsünüz be. Yahu bunları hiç duymadınız mı, görmediniz mi? İnanın, bunların kulağı vardır duymaz, gözü vardır görmez, kalpleri bunların mühürlenmiştir. Deseler de demeseler de biz yolumuza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE, GEÇEN YIL KULLANDIĞI ELEKTRİĞİN YÜZDE 63’ÜNÜ YERLİ VE YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINDAN ELDE ETTİ”

Akkuyu Nükleer Santrali’nin de Berat Albayrak’ın bakanlığı döneminde başladığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün Sayın Putin ile inşallah üçüncü reaktörün temel atma törenini yapacağız. Arkadan, birkaç ay sonra da dördüncü reaktörün temel atma törenine inşallah sıra gelecek” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Akkuyu Nükleer Güç Santrali, yılın her günü, günün 24 saati çalışarak 4 bin 800 megavatlık kurulu gücüyle elektrik üretecektir. Bu tesis, tek başına ülkemizin ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak elektrik üretimi gerçekleştirecektir. Bu projenin asıl stratejik boyutu, Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılamada kaynak çeşitlendirmesini sağlayacak olmasıdır” açıklamasında bulundu.

Türkiye’nin dünyada nükleer teknolojiye sahip ülkeler arasında yer almasını önemli bulduklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk ünitesi 2023 yılında hizmete girmesi planlanan santralin üçüncü ünitesinin temel atma töreninin şimdiden hayırlı olmasını diledi.

Kalkınmanın temel altyapısı olan enerji konusunda, son 18 yılda gerçekten takdire şayan bir gelişme gösterdiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Türkiye’nin toplam enerji kurulu gücünün; 96 bin megavatı geçtiğini, yerli enerji kaynaklarına dayalı kurulu gücü 19 bin megavattan 61 bin megavatın üzerine çıkardıklarını, yenilenebilir enerji kaynaklarını ise 12 bin megavat seviyesinden 50 bin megavata ulaştırdıklarını vurguladı.

Türkiye’nin geçen yıl kullandığı elektriğin yüzde 63’ünü yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ettiğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Yenilenebilir enerji kurulu gücünde dünyada 13’üncü, Avrupa’da altıncı sırada yer alıyoruz. Diğer yandan, ülkemizi bir enerji üssü hâline getirecek projeleri de birer birer hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda, TANAP ve Türk Akımı projelerimizi işler hâle getirdik. Azerbaycan’la birlikte, Avrupa enerji arz güvenliğinin önemli bir halkası olan, Trans-Adriyatik Boru Hattı Projesi’ni de tamamladık. Ülkemizin ilk Yüzer LNG Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Terminali’ni Aliağa’da 2016’da, BOTAŞ’a ait ikinci Yeniden Gazlaştırma Terminali’ni ise Dörtyol’da 2018’de devreye aldık. Türkiye’nin ilk derin deniz sondaj gemisi Fatih ile Tuna-1 kuyusunda 405 milyar metreküp doğal gaz rezervi bulduk. Ülkemizin ikinci derin deniz sondaj gemisi Yavuz, göreve başladığı tarihten itibaren dört adet sondaj gerçekleştirdi. Üçüncü derin deniz sondaj gemisi Kanuni, Filyos Limanı’nda sondaja hazırlık çalışmalarına devam ediyor, o da inşallah Nisan ayında sondaja başlayacak.”

“BUGÜN 81 İLİMİZİN TAMAMINDA 589 YERLEŞİM BİRİMİNDE DOĞAL GAZDAN İSTİFADE EDİLİYOR”

Türkiye’nin bu üç sondaj gemisini 450 milyon dolara mal ettiğini ve Türkiye’nin derin deniz sondajı alanında dünyanın önde gelen birkaç şirketinden birine sahip olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’ye bu kazanımları sağlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlarımız Berat Albayrak ve Fatih Dönmez’e şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapılan yatırımlarla Türkiye’nin doğal gaz tüketiminin 2020 yılında 47,7 milyar metreküpe yükseldiğini, doğal gaz abone sayısının 1,3 milyondan 17,5 milyona ulaştığını ifade ederek, “Doğal gaz kullanma imkânı sunulan nüfusun oranı, son 18 yılda yüzde 25’ten yüzde 80,4’e çıktı. Biz göreve geldiğimizde ülkemizde sadece beş il ve 57 yerleşim yerinde doğal gaz kullanılıyordu. Bugün ise 81 ilimizin tamamında 589 yerleşim biriminde doğal gazdan istifade ediliyor. Arz güvenliği bakımından önemli olan doğal gaz depolama kapasitemizi sıfırdan 3,84 milyar metreküpe ulaştırdık” bilgisini paylaştı.

“ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE ÜLKEMİZİ ENERJİNİN HER ALANINDA GELİŞTİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Madencilik alanında yapılanlara da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Benzer bir atılımı madencilik alanında da yaptık. Geliştirdiğimiz politikalar ve teşvik ettiğimiz yatırımlar sayesinde maden ihracatımız, 680 milyon dolardan 4,3 milyar dolar seviyelerine geldi. Linyit rezervimizi 8,3 milyar tondan 19,5 milyar tona, bor kimyasallarının kurulu kapasitesini 730 bin tondan 2 milyon 753 bine tona yükselttik. Mardin-Mazıdağı’nda, ülkemizde daha önce hiç olmayan dört adet altın izabe tesisinin, Siirt’te de bir adet çinko izabe tesisinin yapımına başladık. Siirt’teki tesisimizi, inşallah yakında faaliyete geçiyoruz. Maden sektöründe faaliyet gösteren işyeri sayısı 3 bin 206’dan 7 binin üzerine, sektörde çalışanların sayısı da 82 binden 130 bine çıktı. İnşallah önümüzdeki dönemde ülkemizi enerjinin her alanında geliştirmeye, büyütmeye, güçlendirmeye devam edeceğiz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, enerji alanında yapılanların yer aldığı videoyu da izleterek, “Allah’a hamdolsun. Evet, görüldüğü gibi, biz icraatlarımızla konuşuyor, eserlerimizle övünüyor, hizmetlerimizle iftihar ediyoruz. Bütün bunlar karşılığında, vatandaşlarımızdan, şöyle kalplerinden kopup gelecek bir ‘Allah razı olsun’ duasından başka bir şey de beklemiyoruz” ifadesini kullandı.

Türkiye’ye eserler ve hizmetler kazandırırken tek muhataplarının millet olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, millete hizmet için gece gündüz çalışırken şahsına, ailesine, çalışma arkadaşlarına yapılan saldırıları da acı bir tebessümle takip ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hâlbuki kendilerini böyle zelil bir duruma düşüreceklerine, bizimle vizyonda, projede, yatırımda, icraatta, eserde yarışsalar, ülkemiz ve milletimiz adına daha hayırlı bir iş yapmış olacaklar” diyerek muhalefetin AK Parti ile nasıl yarışacağına dair birkaç tüyoyu geçen günlerde verdiğini anımsattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhalefetin yapması gerekeni, AK Parti iktidarlarının yaptığının iki katı hizmet, eser ve yatırım yapmak olduğunu, yapılan yatırım, hizmet ve eserlerin miktarlarını açıklayarak anlattı.

“Eğer bu hedefleri kuru sözle bile olsa ifade edemiyorsanız, lütfen milletin vaktini boşa harcamayın” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şayet kamuoyunun önüne şöyle en basitinden bile olsa bir projeyle çıkamıyorsanız, ülkenin enerjisini boş yere heba etmeyin. Siyaseti hayırda rekabet hâline dönüştüremiyorsanız, yalan ve iftirayla şerrinizi kimseye bulaştırmayın” değerlendirmesinde bulundu.

“BU ÜLKEYE VE BU MİLLETE HİZMET ETMEK İÇİN ÖNCE ONU AŞKLA SEVMENİZ GEREKİYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mesajının yerini bulmasını temenni ederek, “Türkiye 2023 hedefleri arasına, vizyon sahibi bir muhalefete kavuşma sevincini de ekler. Aksi takdirde biz, hep söylediğimiz gibi, 2023 seçimlerinde de vizyonda, hedefte, projede kendimizle yarışmaya devam ederiz” dedi.

Ana muhalefet partisi CHP’nin kendi iktidarı için referans verdiği belediyelerinde ortaya koyduğu görüntülerin, hiç iç açıcı olmadığına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP’nin çöp-çukur-çamur diye özetlediği belediyecilik anlayışının görüntülerinin yer aldığı videoyu izletti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İşçinin, emekçinin, çalışanların isimlerini dillerinden düşürmeyen, hatta ‘Biz devletin belirlediği ücretten daha fazlasını vereceğiz.’ diye böbürlenen CHP’nin belediyelerinin ülkeyi getirdiği hâl işte budur. Tabii istismarcılık bunların genine işlemiştir. Parti teşkilatlarındaki, belediyelerindeki, yanlarında yörelerinde tuttukları kesimler arasındaki taciz, tecavüz, hırsızlık, arsızlık hadiselerini bile görmezden, duymazdan gelenlerin elbette millete hizmet gibi bir davası olmaz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu ülkeye ve bu millete hizmet etmek için önce onu aşkla sevmeniz gerekiyor. Kendinden başka kimseyi sevmeyenler, millete hizmet edemez. Rabbim hepimizi ülkesine ve milletine ram olanlardan eylesin diyoruz” duasında bulundu.

“TÜRKİYE AŞILAMA KONUSUNDA DÜNYANIN EN ÜST SIRALARINDA YER ALIYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, koronavirüs salgınıyla mücadeleye de değinerek sağlık sistemi çöken pek çok ülkenin yanında Türkiye’nin salgınla mücadeleyi kararlılıkla sürdüren ülkelerin başında yer aldığını kaydetti.

Salgının ilk aylarında birçok ülkede maske, yoğun bakım yatağı, solunum cihazı gibi konularda kriz, kargaşa yaşandığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnsanların üzerine çöken korku ve umutsuzluk iklimini hatırlayın. Hamdolsun Türkiye hiçbir zaman böyle bir duruma düşmedi. Vatandaşlarımızın sadece sağlıklarını değil, istihdamdan eğitime kadar hayatlarının her alanını kuşatan tedbirlerle süreci yönettik” sözlerine yer verdi.

Türkiye’nin, aşılama konusunda da dünyada en üst sıralarda yer aldığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Son kabine toplantımızda, şehirlerimizi vaka sayısı, yoğun bakım yatak sayısı, aşılama oranı gibi kriterlere göre dört gruba ayırarak renklendirdik. Yeni kontrollü normalleşme adımlarını da, bu renklere göre kademeli olarak belirledik. Böylece, durumu iyi olan illerin kazanımlarına sahip çıkmalarını, durumu kötü olan illerin de iyiye doğru gitmek için çalışmalarını sağlamayı hedefliyoruz. Dolayısıyla, o şehirdeki insanlar, hangi renkte yer alacaklarına, dolayısıyla hangi imkânlardan faydalanabileceklerine kendileri karar veriyorlar. Hiç şüphesiz ideal olmamakla birlikte, bu sistemin nispeten adil olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki hafta yapacağımız kabine toplantımızda, illerimizdeki gelişmeleri değerlendirerek, normalleşme haritamızı güncelleyeceğiz. Temizlik, maske ve mesafe kurallarına uyarak ülkemizi bu musibetin yol açtığı sıkıntılardan kurtarabileceğimize inanıyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti TBMM Grubu’na Meclis çalışmalarında başarılar dileyerek sözlerini tamamladı.

kaynak:www.tccb.gov.tr

REKLAM ALANI