Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

“Türkiye terörle mücadelede Angola’nın da yanında yer alacaktır”

“Türkiye terörle mücadelede Angola’nın da yanında yer alacaktır”
REKLAM ALANI
28.07.2021
A+
A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Angola Cumhurbaşkanı Lourenço ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Terörle mücadelede her an her zaman Türkiye kendisini ispatlamış bir ülke olarak özellikle Angola’nın da yanında yer alacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Angola Cumhurbaşkanı João Manuel Gonçalves Lourenço ile gerçekleştirdiği baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Angola Cumhurbaşkanı Lourenço ve heyetini Ankara’da misafir etmekten duyduğu memnuniyeti ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuk Cumhurbaşkanıyla gerek ikili gerekse heyetler arası görüşmeleri verimli bir şekilde gerçekleştirdiklerini söyledi.

“ANGOLA’YA BİR GRUP İŞ ADAMIYLA GİDECEĞİZ”

Siyasi, askerî, ekonomik, ticari, kültürel ve savunma sanayine yönelik bütün alanları kapsayan etraflıca bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “2017’de BRICS toplantısında kendileriyle ilk defa bir görüşme gerçekleştirmiştik. Üst düzeyde ilk görüşmeyi bugün ülkemizde gerçekleştirmiş oluyoruz. Sayın Lourenço ile geleceğe yönelik atacağımız adımlarda Angola rastgele bir ülke değil. 33 milyon nüfusa sahip, bizim de 84 milyon nüfusumuz var. Topladığımız zaman 117 milyon nüfus. 1 milyon 246 bin kilometrekare yüzölçümüne sahip. Bizim de 780 bin kilometrekare. İki ülke toplam 2 milyon 26 bin kilometrekare yüz ölçümüne sahip. Dolayısıyla müşterek yapılabilecek çok şey var. Yarın kendileri iş adamlarımızla bir araya gelecekler. Altyapı ve üstyapıya yönelik birçok konuyu muhataplarıyla görüşecekler. BM Genel Kurulu’ndan sonra iadeiziyarette bulunmak üzere Angola’ya bir grup iş adamıyla gideceğiz. İstiyoruz ki üst düzey ziyaretleri de başlatmış olalım.”

Ağırlıklı olarak savunma sanayi, turizm, ekonomi, sağlık ve sağlık turizminde neler yapılabileceğini yerinde değerlendirmek istediklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Angola Cumhurbaşkanı Lourenço ile birçok adımı atacaklarına inandığını söyledi.

“TİCARET HACMİNDE, İLK ETAPTA MUTABAKATIMIZ 500 MİLYON DOLARA ULAŞMAK”

İmzalanan anlaşmalarla ilk adımı attıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “10 kadar anlaşma imzalandı, bunları hayata geçirmek şart. Şu anda ticaret hacmimiz 176 milyon dolar. Bu iki güçlü ülke için bu ticaret hacmi, çok ama çok hafif. İlk etapta mutabakatımız 500 milyon dolara ulaşmak. İlgili bakan arkadaşlarımız birbirleriyle adımları atıp gerek Exim gerekse yarın görüşme yapılacak iş adamlarımızın dışarıdan getirecekleri kredilerle, -PPP olabilir, devletten devlete olabilir- bu adımları atmak. Afrika’da ne tür sıkıntılar yaşanıyor Angola’da bunları uzaktan da olsa takip ettik, biliyoruz. Terörle mücadelede her an her zaman Türkiye kendisini ispatlamış bir ülke olarak özellikle Angola’nın da yanında yer alacaktır. Değerli dost Lourenço ve heyetinin şahsında tüm halkına selam ve sevgilerimi gönderiyorum. Bu seyahatin, yarın yapılacak iş adamları görüşmeleriyle zirve yapacağına inanıyorum.”

ANGOLA CUMHURBAŞKANI LOURENÇO “TÜRK YATIRIMCILAR, DAHA GÜVENLE ANGOLA’YA GELİP YATIRIM YAPABİLECEK”

İki ülke arasında imzalanan anlaşmalardan dolayı çok mutlu olduklarını belirten Angola Cumhurbaşkanı Lourenço ise “Dün başladığımız resmî ziyarete, bugün en tepe noktasında bir baş başa, bir heyetler arası görüşme olmak üzere çok ivme kazandırdık. Artık iki ülke arasında iş birliklerimiz artarak devam edecek. Bunu temin edebilirim” diye konuştu.

Angola Cumhurbaşkanı Lourenço, iki taraf arasındaki görüşmelerin gayet verimli geçtiğini; ikili ilişkilerin, iş birliklerinin nasıl daha yükseğe taşınabileceği konularının ele alındığını belirterek şöyle devam etti: “Sonuç olarak iş birliklerimizi, eksilerimizi, artılarımızı gördük ve dezavantajları eksileri nasıl artıya çabuk bir şekilde dönüştürebiliriz, onu konuştuk. Burada da sizin huzurunuzda bu görüşmelerin sonucu olarak 10 adet anlaşma imzaladık. Özellikle yatırımların teşviki ve korunması anlaşmamız, hava taşıması anlaşması imzalamış olduğumuz bu iki anlaşmanın önemi çok büyük. Bundan sonra Türk yatırımcılar, daha güvenle Angola’ya gelip yatırım yapabilecek, aynı şekilde bu Angolalı yatırımcılar için de geçerli. Onlar da Türkiye’de güvenle yatırımlarını yapabilecekler.”

TÜRKİYE VE ANGOLA ARASINDA 10 ANLAŞMA İMZALANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Angola Cumhurbaşkanı Lourenço huzurunda iki ülke arasında 10 anlaşma imzalandı.

Bu kapsamda iki ülke arasında; “Türkiye Radyo Televizyon Kurumu ile Angola Devlet Televizyonu Arasında İşbirliği Protokolü”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Angola Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Hava Ulaştırma Anlaşması”, “Türkiye Cumhuriyeti Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı ile Angola Cumhuriyeti Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Destekleme Ulusal Enstitüsü Arasında Mutabakat Zaptı”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Angola Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması”, “Türkiye-Angola Ticari, Ekonomik ve Teknik İşbirliği Ortak Komisyonunun İkinci Oturum Tutanağı”, “Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Angola Cumhuriyeti Mineral Kaynaklar, Petrol ve Doğalgaz Bakanlığı Arasında Hidrokarbon ve Madencilik Alanlarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı”, “Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Angola Cumhuriyeti Enerji ve Su Bakanlığı Arasında Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Alanlarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı”, “Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi ile Angola Cumhuriyeti Dış İlişkiler Bakanlığı Diplomasi Akademisi Arasında Diplomasi Eğitimine İlişkin Mutabakat Zaptı”, “Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Angola Cumhuriyeti Dış İlişkiler Bakanlığı Arasında Siyasi İstişare Mekanizması Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zaptı”nın yanı sıra “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Angola Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport Hamilleri İçin Vize Muafiyeti Anlaşması” imzalandı.

Kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/128833/-turkiye-terorle-mucadelede-angola-nin-da-yaninda-yer-alacaktir-

REKLAM ALANI